Polisen har nu godkänt ansökan om att bränna en religiös skrift i centrala Helsingborg. Foto: TT/polisen

Trots Nato-besked – bokbränning hålls som planerat i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Ansökan om att bränna en religiös skrift i centrala Helsingborg har godkänts av polisen. Men någon religiös kommer det inte att bli – istället bränns Natos stadgar.

Under måndagseftermiddagen beslutade polisen att godkänna ansökan om att bränna en religiös skrift i Helsingborg. Platsen kommer att bli en annan än vad arrangören ansökte om och anledningen, enligt polisen, är att det redan fanns planerad verksamhet på Stortorget vilket gjorde att aktionen får flyttas till en annan plats.

– Grundprincipen är att man ska vara på den plats man söker eller liknande plats. Det är en centralt belägen plats där folk rör sig och då finns det möjlighet att folk kan lyssna på det budskap som anordnare har efterfrågat, säger Mattias Sigfridsson till SVT Nyheter Helsingborg.

Efter Nato-beskedet

Men efter att Turkiet beslutat sig för att släppa in Sverige i Nato har personen bakom ansökan ändrat sig. Under tisdagskvällen kom beskedet att personen inte längre ska bränna en religiös skrift som tidigare planerat – istället ska Natos stadgar brännas.

Varför har du ens ansökt om tillstånd att bränna en helig skrift om du nu inte ska göra det?

– Det var nödvändigt för att få ordentligt med genomslag, säger personen bakom ansökan till SVT Nyheter Helsingborg.

”Vi kommer ha en väl anpassad resurs”

Den allmänna sammankomsten kommer ske imorgon, 12 juli klockan 12 på Konsul Olssons plats, enligt polisen.

Polisen bedömer läget som lugnt inför onsdagen men kommer följa utveckligen.

– Vi kommer ha en väl anpassad resurs för detta som är flexibel utifrån hur hotbilden ser ut, säger Mattias Sigfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.