Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Imamen Mahmoud Khalfi vädjar till beslutsfattare att stoppa koranbränningarna: ”Mycket kränkande” Foto: Cornelia Schauermann

Imamen om de nya ansökningarna: Vädjar till beslutsfattare att stoppa bränningarna

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en vecka sedan en man brände koranen utanför en moské i Stockholm. Nu har tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter kommit in till polisen.

– Min vädjan till beslutsfattare, till politiker och polismyndigheten är att sätta stopp för denna absurditeten, säger Mahmoud Khalif, direktör och imam på Stockholms moské.

Han säger att det var särskilt kränkande att förra veckans koranbränning ägde rum framför en moské.

– Det var tragiskt och mycket besvärligt att det skedde under högtiden Eid al-Adha.

En av personerna bakom de nya ansökningarna om tillstånd att bränna koranen vill också göra det framför en moské.

– Det gör ingen nytta, ingen tjänar på det, det har bara negativa konsekvenser för samhället, säger Mahmoud Khalif.

”Skapar motsättningar och konflikter”

Han framhåller att han respekterar yttrandefriheten.

– Men om det finns politisk vilja kan man hitta anledningar till att stoppa den här tragedin.

Förra veckans koranbränning har väckt kraftiga reaktioner i omvärlden. Bland annat protesterade människor i Irak förra veckan och Pakistan har uppmanat till en landsomfattande protest på fredag. Även svenska UD fördömde handlingen och kallade den islamofobisk, något som mötts av kritik från yttrandefrihetsexperter.

Under onsdagen fördömer även judiska världskongressen (WJC) händelsen, rapporterar TT.

”Att bränna religiösa texter är en tydlig handling av hat och ett grundläggande angrepp på alla som är troende”, säger Ronald Lauder, ordförande för WJC, i ett uttalande.

FN håller extrainsatt möte

Mahmoud Khalif vid Stockholms moské hoppas att de starka reaktionerna från omvärlden leder till att svenska politiker stoppar fortsatta bränningar. Om det inte stoppas oroar han sig för konsekvenserna för Sverige.

– Man skapar motsättningar och konflikter.

På onsdagen meddelade också FN:s människorättsråd att det extrainsatta mötet om ”koranbränningar i Europa” kommer att hållas i Genève i Schweiz tisdag den 11 juli. Detta efter att en begäran om ett möte inkommit till rådet från Pakistan, på uppdrag av den Islamiska konferensorganisationen (OIC).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.