Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om protesterna med SVT:s utrikesreporter Lina Malers. ”Kan så klart skada Sveriges relationer med andra länder”, säger hon. Foto: TT/SVT

Pakistan uppmanar till protest mot koranbränningen

Uppdaterad
Publicerad

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif manar till en landsomfattande protest på fredag till följd av den uppmärksammade koranbränningen i Stockholm. Det rapporterar statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia och den indiska nyhetskanalen ABP News.

Koranbränningen utanför moskén på Södermalm i centrala Stockholm har skapat stor ilska i den muslimska världen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har fördömt tilltaget i ett tv-sänt tal och flera länder har kallat upp Sveriges ambassadör, däribland Kuwait, Marocko, Irak och Förenade arabemiraten.

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif, som tidigare sagt sig vara ”äcklad och förfärad” över det inträffade, höll under tisdagen ett möte där bränningen av koranen i Stockholm diskuterades, vilket framgår av ett uttalande.

Syftet med protesten, där även samtliga politiska partier uppmanas att delta, är enligt Sharif att ”skicka ett budskap till skurkarna”.

Under tisdagen kallade FN:s människorättsråd till extrainsatt möte med anledningen av ”koranbränningar i Europa”. Ett möte som enligt talesman Pascal Sim sker på begäran av Pakistan, på uppdrag av flera medlemmar av Inslamiska konferensorganisationen (OIC), som har 57 medlemsstater.

Rådet för mänskliga rättigheter har länge kritiserats som ett FN-organ med stora trovärdighetsproblem, då en stor andel av medlemmarna har anklagats för att själva systematiskt kränka mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.