Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens nationella kommenderingschef Per Engström om säkerheten inför Eurovision song contest i Malmö. Foto: TT / Fredrik Larsson SVT

Polisen förbereder inför drönarhot mot Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Hotbilden mot Eurovision är bred – också från drönare i luften.

För att skydda området kommer polisen att spärra av luftrummet och använda sig av teknik som hindrar inkommande drönare.

– Det finns en hotbild mot Sverige som land och som nation, säger kommenderingschefen Per Engström.

Just nu pågår en lång rad förberedelser inom polisen inför Eurovision – bland annat har Nationella operativa avdelningen, NOA, säkerställt att utrustning för C-UAV finns på plats i Malmö, teknik för att kunna ta ner drönare från luften.

– Det är för att skydda det här arrangemanget, den här utrustningen har vi vid andra sammanhang också. Vi ser till att den resursen finns tillgänglig i region syd, säger kommenderingschefen Per Engström på NOA.

Eurovision song contest 2024

Vilket hot kan drönare utgöra?

– De kan såklart störa evenemanget. Det kommer att upprättas en flygrestriktionszon och det här systemet kan vi använda för att övervaka den och se till att den efterlevs.

För att stärka upp polisnärvaron har polisen förberett vad man beskriver som ”nordisk förstärkning” i form av tillresande poliser från Danmark och Norge som ska bevaka allt från arenan till kringevenemang, hotell och demonstrationer.

Försvarsmakten informeras löpande

Även Försvarsmakten är involverade på polisens inbjudan men vill inte kommentera sin medverkan i media.

– Försvarsmakten kan bistå till viss del med logistikfrågor och andra specialiteter som vi kanske behöver ha, säger Per Engström.

Polisens insats kring Eurovision i Malmö väntas bli en av de största i svensk historia. Tusentals poliser involveras och i Skåne beviljas poliser inga ledigheter i anslutning till evenemanget, enligt uppgifter till SVT.

Inom Polismyndigheten kommer insatsen att utgå från en nationell särskild händelse som fått namnet Gunder. Under förberedelsefasen tar polisen höjd för alla typer av angrepp och störningar – allt från stökiga demonstrationer till komplexa angrepp från internationella terrororganisationer.

– Vi ser ingen specifik riktad hotbild i dagsläget mot evenemanget, men det finns en hotbild mot Sverige som land och som nation. Där innefattas naturligtvis Eurovision också, säger Per Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet