Polisen förstärker bevakningen runt om i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Redan under onsdagseftermiddagen förstärkte polisen runt om i landet bevakningen av offentliga platser. Detta efter att Säpo höjt hotnivån till nivå 4 på en femgradig skala och meddelat att en person är anhållen i sinfrånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Säkerhetspolisens råd till allmänheten vid onsdagens presskonferens var att inte vara oroliga men att ha en viss vaksamhet.

Samtidigt började den förhöjda hotnivån märkas på gator och torg runt om i Sverige redan under eftermiddagen.

Fler poliser i tunnelbanan

I Stockholm förstärkte polisen bevakningen av tunnelbanan. I övrigt vill inte Stockholmspolisen kommentera vilka byggnader och platser som kommer att bevakas extra.

Alla poliser i tjänst i Stockholm beordrades att stanna kvar på jobbet med anledning av hotet. De ska under onsdagskvällen få mer information om den efterspanade personen.

Skärpt bevakning av tidningar

I Gävle har bland annat bevakningen av lokaltidningarna skärpts. Tidningarna har tidigare hotats i samband med en granskning av ledningen för en moské i Gävle.

Även i Blekinge tros de lokala mediehusen vara byggnader som får ökad tillsyn.

Övertid tills vidare

I Helsingborg satsar polisen på ”strategiska och publika platser”.

– Vi har blivit beordrade att jobba övertid tills vidare, berättar en av poliserna för SVT Nyheter Helsingborg. Vi ska vara synliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet