Kvinnan skriver att det är en ”manifestation för barns rättigheter i Sverige”. Foto: TT

Polisen har beviljat demonstration utanför Israels ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har beviljat en allmän sammankomst utanför Israels ambassad i Stockholm på fredagen. Kvinnan bakom ansökan uppger att hon planerar att ”tända på torah med en tändare”.

Demonstrationen är planerad till klockan 12 på fredagen.

– Vi för en dialog med arrangören och andra parter som kan tänkas bli berörda, exempelvis Israels ambassad, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen.

Ansökan är inskickad av en kvinna i 50-årsåldern som uppger att det är en ”manifestation för barns rättigheter i Sverige som systematiskt kränks”. Hon skriver att planen är att ”tända på torah med en tändare”.

”Anpassar resurserna”

I tillståndsbeviset från polisen står det att fyra personer förväntas delta i demonstrationen.

– Vi anpassar resurserna utifrån händelsen, är den omfattande har vi fler poliser på plats, säger Mats Eriksson.

Tidigare i sommar fick en man i 30-årsåldern tillstånd för en sammankomst utanför Israels ambassad där planen var att bränna torahn och bibeln. Väl på plats slängde mannen en tändare på marken och sa att han inte hade för avsikt att bränna några böcker.

Flera ansökningar hos polisen

Utöver det beviljade tillståndet ligger flera ansökningar på Stockholmspolisens bord där avsikten uppges vara att bränna religiösa skrifter. Men i dessa fall har polisen inte tagit några beslut än så länge.

• De två männen som bränt koranen tidigare i sommar har ansökt om flera nya sammankomster där planen är koranbränningar, visar ansökningarna som SVT tagit del av. Bland annat utanför Irans ambassad. Männen utreds för hets mot folkgrupp efter de tidigare aktionerna.

• En man i 50-årsåldern har ansökt om en sammankomst där han vill bränna bibeln utanför Riddarholmskyrkan i Stockholm.

• En kvinna i 30-årsåldern har ansökt om en demonstration utanför Irans ambassad där planen uppges vara att bränna bland annat religiösa texter och Irans flagga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som lagen är utformad kan polisen inte neka tillstånd till allmänna sammankomster. Hör mer i klippet. Foto: Oscar Olsson / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.