Polisen har betalat ut mindre övertidsersättning under coronakrisen – delvis på grund av mindre evenemang. Foto: Erik Mårtensson/Adam Ihse/TT

Polisen har sparat miljoner under coronakrisen

Publicerad
Polisens arbete under våren har sett annorlunda ut på grund av coronakrisen. Inställda fotbollsmatcher, konserter och andra tillställningar har gjort att polisen sparat miljontals kronor.

Coronakrisen har gjort att alla större tillställningar i Sverige har ställts in. Det har frigjort polisiära resurser och gjort att polisen betalat ut mindre i övertidsersättning.

– Det påverkar polisverksamheten positivt att det inte är så många tillställningar, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg och fortsätter:

– Våra driftskostnader i form av övertid är inte så höga som de har varit tidigare. Om vi tar en fotbollsmatch eller stor konsert så är det en ganska stor andel av den tjänstgörande personalen som går på övertid.

Tusentals färre ärenden

Polisens preliminära siffror kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar visar på en stor förändring jämfört med i fjol. Under perioden 12 mars till och med 30 juni har polisen hanterat 2 504 ärenden jämfört med 10 252 ärenden samma period i fjol.

– Vår verksamhet går nästan inte att lösa om man inte tar ut folk på övertid. Det är ett normalt instrument för oss, men det är ett betydligt mindre behov av det nu än under ett normalt år, säger Erik Nord.

Sparar tio miljoner

Polisregion Väst har ett kalkylerat underskott på 20 miljoner i år, enligt Erik Nord. Nu kan regionen spara 10 miljoner under coronakrisen.

Polisen i huvudstaden ser samma mönster.

– Det är helt klart så att när vi har större kommenderingar med kortare varsel kostar det otroligt mycket övertid för svensk polis, säger Mattias Andersson, biträdande polisområdeschef i city i Stockholm.

Över 200 poliser vid högriskmatch

Även i Malmö har pandemin frigjort resurser.

– Att vi sparar pengar är helt klart, men kanske inte så mycket på sammankomster och tillställningar som var kända på lång tid. Det ligger inom planeringen. Allt som kommer in i närtid måste man se till att lösa med övertid, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef Malmö.

Den största vinsten i nuvarande läge menar polisområdeschefen är att polisen kan fokusera på andra delar av sin verksamhet. Vid en högriskmatch i fotboll behövs 200-250 poliser, enligt Stefan Sintéus.

– Det som ger mest är att vi kan frigöra resurser till annat. Mycket handlar om brottsförebyggande verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer