Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en 60 sekunders sammanfattning av händelseförloppet kring koranbränningarna. Foto: TT

Polisen i Stockholm: Koranbränningar kommer i regel inte att tillåtas

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har två ansökningar om koranbränningar nekats. Polisen i Stockholm har tillsammans med Säpo kommit fram till att koranbränningar är hotdrivande mot det svenska samhället och svenska intressen.

– Att bränna koranen under allmän sammankomst kommer vi i regel i Stockholm inte tillåta, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Hittills har två ansökningar om att bränna koranen på allmän plats i Stockholm nekats. I båda fallen har nekningarna överklagats, vilket välkomnas av polisen.

– Vi vill få det prövat att vårt resonemang är rättsäkert, säger Ola Österling till SVT Nyheter.

– Vi är medvetna om att det är en inskränkning i yttrandefriheten. Och för att kunna ta beslut om inskrängningar i yttrandefriheten, som är en grundlagsskyddad fri- och rättighet, så krävs det att det finns angivet i lag.

Även om polisen menar att hotet i det här fallet är abstrakt upplever de att man inte kan säkerställa säkerheten.

– Den skulle kunna frammana, dels på plats men också i en svensk kontext, ett hot mot svenska intressen och mot det svenska samhället, säger Ola Österling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.