Bilden är från militärövningen ”Operation Stockholm” i oktober 2022. Foto: Tim Aro/TT

Polisen kan få hjälp av försvaret att lösa grov brottslighet

Publicerad

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) för en dialog tillsammans med försvarsministern om ett förslag att försvaret ska bistå polisen bekämpa grova brott.

– Det kan vara ett understöd som går åt båda hållen. Det är frågor som är föremål för diskussion, säger han i ett reportage i Svenska dagbladet.

Sedan tidigare har Moderaterna och Sverigedemokraterna lyft förslaget om ett samarbete mellan försvaret och polisen i syfte att bromsa den kriminella utvecklingen i storstäderna. Nu berättar justitieminister Gunnar Strömmer (M) för Svenska dagbladet att det förs diskussioner med försvarsminister Pål Jonsson (M) om förslaget.

– Det finns ett utrymme för ett samspel mellan Försvars­makten och Polis­myndigheten. Exakt hur det ska se ut och exakt vilka resurser som ska ställas till vilken myndighets förfogande, i vilka situationer, det är någonting som vi måste titta närmare på, säger han i samband med ett besök i Skogås efter att en 15-årig pojke skjöts till döds.

SVT har sökt Gunnar Strömmer som avböjer från att kommentera, men meddelar via sin pressekreterare att det ”är föremål för diskussion men att det inte finns några konkreta besked i nuläget.”

Välkomnar granskning av polisen

Vidare anser Strömmer i reportaget att den förstärkta polisstyrkan den senaste månaden har haft en positiv effekt på att förhindra och reda ut brotten, men att det finns underliggande problem kvar. Å ena sidan har han fortsatt förtroende för polisledningen samtidigt som han å andra sidan välkomnar en ”kritisk debatt och en kritisk granskning av polisen”.

– Den nationella brottsuppklarningen är alldeles för låg. När det gäller dödsskjutningarna nationellt ligger det väl runt 20 procent. Polisen gör själv bedömningen att en för stor del av resurserna går till administration och en för liten del till det operativa polisarbetet. Det har de fått i uppdrag att se över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.