Riksdagen vill snabbutreda möjligheterna att ge polisen militärt understöd i utsatta områden. Foto: TT Jonas Ekströmer

Moderatförslag: ”Sätt in militärpolis i förorten”

Uppdaterad
Publicerad

Motionen till Riksdagen handlar om att sätta in militärpolis mot de kriminella gängen i utsatta områden. I Stockholm pekas Rinkeby, Tensta, Husby och Hallunda/Norsborg ut.

Motionen om utökat samarbete mellan polis och militär lämnades in 4 oktober och har skrivits under av 20 moderata riksdagsledamöter.

– Skälet till det är ju att vi har en polis som är mitt uppe i en omorganisation. Man har problem med att rekrytera nya poliser, gamla erfarna poliser slutar, säger Mikael Cederbratt (M) som är riksdagsledamot.

Militären skulle hålla ordningen

Tidningen Botkyrka Direkt var först att skriva om moderatförslaget. I motionen står det att den svenska polisen inte mäktar med att stävja de kriminella gängen och att militär borde utbildas för att kunna utföra vissa polisiära uppgifter som upprätthållande av allmän ordning – så att polisen kunde koncentrera sig på att lagföra gängledare.

– På många ställen är det inte svensk lag som gäller utan det är de kriminellas lag som gäller och de växer starkare för varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.