Finansborgarråd Karin Wanngård (S) sågar moderaternas förslag på riksnivå. Foto: SVT/ TT

Finansborgarråd sågar (M)-förslag om militär i förorten

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngråd (S) på M-förslaget i riksdagen, om att sätta in militärpolis mot kriminella gäng i Stockholms utsatta stadsdelar.

– Militären är det sista stridsvapnet man tar till, och det är inte där vi är, säger Karin Wanngård (S) finansborgarråd i Stockholm stad.

20 moderater har skrivit under en motion till riksdagen som handlar om ett utökat samarbete mellan polis och militär mot de kriminella gängen i bland annat Rinkeby, Tensta, Husby och Hallunda/Norsborg. I motionen beskrivs hur polisen inte klarar av att stävja de kriminella gängen och militär därför skulle kunna bistå.

– Det känns inte som ett svenskt sätt att lösa konflikter och de problem som vi har, säger Karin Wanngård (S).

LÄS MER: Moderatförslag i riksdagen: ”Sätt in militärpolis i förorten”

Enligt finansborgarrådet har Stockholm problem med organiserad brottslighet, men Karin Wanngård (S) anser inte att några radikala insatser behövs – snarare fördjupat arbete med förebyggande insatser som Stockholms stads avhopparverksamhet och Framtid Stockholm.

– Vi måste avbryta återväxten till den organiserade brottsligheten genom att jobba mot de kriminella svansarna, de unga pojkarna som rekryteras och mot att vapen och narkotika blir allt vanligare, säger Karin Wanngård (S).

Oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) tycker tvärtemot de moderata kollegerna i riksdagen att heller att militär ska användas istället för poliser. Hon förespråkar istället stockholmsmoderaternas modell med fler ordningsvakter som har ökad befogenhet.

– Det här är en enskild motion, inte en åsikt som Moderaterna nationellt står för. Vi ser i första hand att det handlar om fler närvarande poliser som behövs, men också att man måste jobba med det civila samhället att integrera kriminella unga och ge dem en annan inriktning i livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.