Foto: TT

Polisen kan utbyta fingeravtryck med USA

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommaren kommer den svenska och den amerikanska polisen kunna söka i varandras fingeravtrycksregistrer. Det har regeringen nu beslutat.

– Både Sverige och USA blir säkrare genom att vi kan ta reda på vem som har befunnit sig på en brottsplats, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Sveriges radio.

Svenska regeringen har fattat beslutat att polisen har rätt utbyta fingeravtrycksuppgifter med USA:s federala polis FBI, rapporterar Sveriges radio.

– Jag tror att vi ömsesidigt tjänar på det här, för både Sverige och USA blir säkrare genom att vi kan ta reda på vem som har befunnit sig på en brottsplats, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Sveriges radio.

LÄS MER: Tidsbestämning av fingeravtryck kan bli möjligt

För brott som ger mer än ett års fängelse

Efter sommaren kommer svensk och amerikansk polis kunna söka i varandras fingeravtryckregister för brott som kan ge mer än ett års fängelse.

Tidigare har svensk polis behövt skicka en förfrågan till USA för att få söka fingeravtryck, en process som kan ta upp till två veckor.

Den nya överenskommelsen betyder inte att länderna har total tillgång i varandras fingeravtrycksregister. Vid en sökning får polisen först svar på om det finns ett matchande fingeravtryck i det andra landets register, sen får polisen begära ut identitetsuppgifterna från landet.

LÄS MER: Pulsslag lika unika som fingeravtryck

Kom överens redan 2011

2011 kom USA och Sverige överens om att utbyta fingeravtryck, men integritetsfrågan har varit känslig och därför har både rödgröna- och alliansregeringen utrett ärendet.

– Jag tror det handlar om att biometrisk information uppfattas som känslig och att det är angeläget att man har bra regler som reglerar utbytet av biometrisk information och har långtgående dataskydd och integritetsskydd, säger Anders Ygeman.

I riksdagen var det bara Vänsterpartiet som röstade mot förslaget.

– Det här innebär att USA kan gå in i hela Sveriges fingeravtrycksregister för brott som har ganska låg påföljd i Sverige, säger Linda Snecker, rättspolitisk talesperson Västerpartiet.

Sedan 2013 har Sverige möjlighet att söka DNA och fingeravtryck i ett antal EU-länders databaser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.