Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är alla turerna i polishärvan. Foto: Jessica Gow/TT

Polisen lämnar rapport om Mats Löfving till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Att offentligt föreslå att en anställd bör skiljas från sin tjänst ”avviker” från polisens normala hantering vid personalärenden.

Det uppger polismyndigheten i den utredning kring förre polischefen Mats Löfvings död som nu har överlämnats till Arbetsmiljöverket.

”Genom utredarens rapport blev ofördelaktiga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef exponerade”, skriver man bland annat.

Efter polischefen Mats Löfvings död i februari tidigare i år initerade polismyndigheten, efter en anmälan till Arbetsmiljöverket, en utredning av händelsen.

Nu är utredningen färdig och den har i dag, fredag, överlämnats till Arbetsmiljöverket.

I rapporten kritiseras bland annat den presskonferens som rikspolischefens särskilda utredare Runar Viksten höll i samband med turerna kring Löfving och den förre underrättelsechefen Linda Staaf. Under presskonferensen uttalades bland annat att polismyndigheten borde överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst.

”Avviker”

Enligt utredningen”avviker” det från hur polismyndigheten brukar hantera personalärenden att presentera integritetskänsliga uppgifter offentligt.

”Genom utredarens rapport blev ofördelaktiga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef exponerade”, står det bland annat.

Arbetsmiljöverket ska nu gå igenom materialet och göra en sammanvägd bedömning kring eventuella brister i arbetsmiljön. Polisens egen rapport utgör en del av underlaget.

– Det är en del i vår utredning kring hur polisen har följt arbetsmiljöreglerna och arbetsmiljölagen. Den går ut på att vi tittar på deras rutiner kring arbetsmiljöarbetet och hur man förebygger ohälsa som har samband med jobbet. Vi går inte in på vem som är ansvarig för vad, säger Sonya Aho, pressekreterare vid Arbetsmiljöverket.

Om brister konstateras kan ett vitesföreläggande utfärdas.

– För vår bedömning har vi har olika källor, vi har även inspekterat och gjort besök. Det här är en del, säger hon.

Polisen: Ser över föreslagna åtgärder

Rikspolischef Anders Thornberg vill i nuläget inte uttala sig om utredningen.

”Polismyndigheten avvaktar nu återkopplingen från Arbetsmiljöverket, vilken kommer ske under juni månad i form av en uppföljande inspektion. Baserat på Arbetsmiljöverkets bedömning vid den tidpunkten kommer Polismyndigheten att se över de åtgärder som föreslås i den nu inlämnade utredningen. Polismyndigheten vill i dagsläget avvakta Arbetsmiljöverkets bedömning innan kommentarer ges”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisförbundet med ordförande Katharina von Sydow, kritiserar den utredning som rikspolischefens särskilda utredare Runar Viksten genomförde och hur ärendet med Mats Löfving sköttes. ”Det är viktigt med åtgärder nu”, säger von Sydow. Foto: Henrik Montgomery/TT samt SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.