Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att Runar Viksten hade uppdrag åt Försvarsmakten medan han granskade polishärvan är nya uppgifter, uppgav rikspolischefen Anders Thornberg för SVT. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Avslöjar: Polishärvans utredare hade samtidigt uppdrag åt försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Runar Viksten som utredde polisledningshärvan hade också arvoderade uppdrag åt Försvarsmakten – samtidigt som överbefälhavaren hade ett förhållande med en av de granskade polischeferna.

Rikspolischefen säger sig inte känna till Vikstens sidouppdrag, men en expert beskriver det som att Viksten skulle ”granska chefens flickvän”.

Viksten fick i december uppdraget att, som han själv uttryckte det, ”vända på alla stenar” kring polisledningshärvan som avslöjats av Expressen.

Utnämningen av Viksten fick kritik, då han tidigare granskat Säpos hantering av terrordådet på Drottninggatan och kommit fram till att Säpo, under ledning av Anders Thornberg, inte gjort några fel.

Vikstens nya utredning landade i mycket hård kritik mot en av de inblandade: ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving, som senare hittades död i sitt hem.

Övriga granskade, däribland Anders Thornberg och Noas underrättelsechef Linda Staaf, fick inte någon allvarlig kritik.

Arvoderade uppdrag

Försvarsmaktens högste chef, överbefälhavare Micael Bydén hade hösten 2022 bekräftat att han hade en kärleksrelation med Linda Staaf.

Samtidigt visar SVT:s granskning att Runar Viksten fram till slutet av 2022 hade arvoderade uppdrag åt Försvarsmakten, som gav honom arvoden på sammanlagt omkring 90 000 kronor (se faktaruta).

Runar Viksten säger till SVT att han inte såg någon risk för jäv, och framhåller att uppdraget som auditör, en slags juridisk rådgivare åt cheferna för de tre försvarsgrenarna, skulle avslutas vid årsskiftet. Därför såg han inget skäl att ta upp någon diskussion.

Men Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, menar att frågan borde ha diskuterats.

– Jäv handlar om farliga bindningar och otillbörliga hänsyn, så allt ska luftas. Sedan får man ju prata igenom hur man ska göra, men då ligger korten på bordet.

– Om man kokar ner det så skulle han ju granska chefens flickvän.

Okänt för rikspolischefen

När SVT konfronterar rikspolischef Anders Thornberg så säger han att uppgifterna om Vikstens sidouppdrag är nya för honom, och att Polismyndigheten ska titta på saken och ”vidta de åtgärder man gör när det kommer fram nya uppgifter” (se video).

Linda Staaf avböjer via polisens mediecenter en intervju, men säger att hon ”har svårt att se att slutsatserna i Vikstens rapport skulle ha påverkats” av Vikstens uppdrag åt Försvarsmakten.

Runar Viksten framhåller i en skriftlig kommentar på tisdagkvällen att han inte haft någon kontakt med ÖB i sina uppdrag (se kommentaren nedan).

Runar Viksten var fram till årsskiftet en så kallad auditör, en slags juridisk rådgivare åt cheferna för de tre försvarsgrenarna, och satt också i Försvarsmaktens nämnd för kvalificerade skyddsidentiteter. När SVT begär ut uppgifter om hans uppdrag och arvode dröjer det, trots flera påminnelser, över en månad innan vi får svar från Försvarsmakten.

Det visar sig att Viksten under 2022 arvoderades med ungefär 40 000 kronor för uppdraget som auditör och med 50 000 för uppdraget i nämnden för kvalificerade skyddsidentiteter, sammanlagt alltså ungefär 90 000 kronor. ”Runar Vikstens arvode för uppdrag i Försvarsmaktens nämnd för kvalificerade skyddsidentiteter 2022 var 50.000 och betalades ut 2022-12-22. För 2023 har inget arvode betalats ut. Runar Vikstens arvode för uppdrag i Försvarsmakten som auditör var 3 328 kr/mån under perioden 2022-01-01 – 2022-12-31.”

SVT har erbjudit ÖB Micael Bydén att kommentera frågan om jävsrisken. Försvarsmaktens pressekreterare Guna Graufelds svarar att ”Polisens utredning av relationerna i polisledningen är ett arbete som har beslutats, tillsats och genomförts på uppdrag av Polismyndigheten. Försvarsmakten har inte varit del av detta arbete.”

Runar Viksten själv skriver till SVT att det ”saknar all grund” att misstänka någon otillbörlig hänsyn. ”Jag var fram till den tidpunkten auditör åt försvarsgrenscheferna, som inte ingick i ÖB:s ledningsgrupp. Jag var inte förordnad av ÖB utan av chefen för Juridiska staben och hade inom ramen för uppdraget inget att göra med ÖB. I det andra uppdraget som ordförande i Försvarsmaktens nämnd för kvalificerade skyddsidentiteter var jag inte förordnad av någon företrädare för Försvarsmakten utan av regeringen. Inte heller i det uppdraget hade jag något att göra med ÖB. Jag har överhuvudtaget aldrig träffat ÖB, vare sig inom ramen för mina uppdrag eller privat. Att det skulle kunna förekomma någon form av jävssituation mellan mig och ÖB har aldrig föresvävat mig, och det var följaktligen inget som jag fann anledning att beröra i samband med att jag åtog mig utredningsuppdraget åt Polismyndigheten.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet