”Jag har inga bindningar på något sätt och känner inte heller de inblandade personerna”, säger den särskilda utredaren Runar Viksten. Foto: TT

Utredaren om kritiken: ”Naturligtvis kommer jag vara objektiv”

Publicerad

Rikspolischef Anders Thornberg har utsett Runar Viksten som särskild utredare av polishärvan. Men valet har mött kritik eftersom Viksten tidigare har granskat Thornberg.

– Naturligtvis kommer jag vara objektiv, säger Runar Viksten.

Förra veckan beställde Anders Thornberg en extern utredning med anledning av turbulensen inom Sveriges högsta polisledning. Som särskild utredare utsågs Runar Viksten, tidigare chefsrådman och ordförande vid Försvarsunderrättelsedomstolen.

Han har tidigare granskat Säpos hantering av terrordådet på Drottninggatan 2017 där han kom fram till att Säpo inte begått några fel. Anders Thornberg var då chef på Säpo – vilket har lett till kritik av valet av utredare.

Kritiken mot polisledningen

– Eftersom utredningen ska titta på, kanske huvudsakligen rikspolischefens agerande, så är det inte rimligt att rikspolischefen är beställare av utredningen, sa arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog förra veckan.

Fler personer borde utreda

Även riksdagsledamoten Gudrun Nordborg (V), ledamot i justitieutskottet, är kritisk och menar att utredningen borde förstärkas med fler personer.

– Dels för att öka möjligheten till ett grundligt jobb nu när tidsramen kortats, men också för att minska risken att den blir ifrågasatt.

Utredaren Runar Viksten ger dock inte mycket för kritiken och säger att han självklart är helt objektiv i sina bedömningar.

– Jag har inga bindningar på något sätt och känner inte heller de inblandade personerna. Det är därför man har engagerat en gammal domare som jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet