Foto: SVT

Polisen om barnen i Ystad: Reagerar med förskräckelse och förfäran

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med föräldrarna som höll sina barn isolerade i många år har varit uppmärksammat de senaste dagarna. Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd, förklarar varför det inte pågår någon förundersökning.

– Man har gjort förundersökning och så har man lagt ner förundersökning, säger hon.

Polisen kopplades in när socialtjänsten hade beslutat sig för att akut omhänderta fyra barn.

– Då gjorde man en begäran. De såg ju ett hem som inte var som ett hem brukar vara. Man diskuterade det hela och sen överlät man själva tjänsteåtgärderna till socialtjänsten, säger Ewa-Gun Westford.

Mycket kring barnen ligger under sekretess, men Socialtjänstens bedömning var att barnen var i så pass dåligt skick att de inte var lämpligt att de vistades med föräldrarna.

– Polisen tyckte att de skulle tas därifrån. På ett mänskligt plan reagerar alla med förskräckelse och förfäran, säger Ewa-Gun Westford.

Hade polisen kunnat göra något tidigare?

– Hur skulle vi kunna göra det om man inte kommer i kontakt med dem via vårt verksamhetsområde? Man måste pröva och göra det på ett rättssäkert sätt, säger hon.

Fyra anmälningar

Polisen har fått in fyra anmälningar från Ystad kommun, efter att socialtjänsten anmält fyra ärenden.

– Samtliga fyra är barnen, anmälningar om vållande till kroppsskada. Och det har utretts, säger Ewa-Gun Westford.

Men åklagaren valde att lägga ned utredningen i samtliga av fallen.

– Man har tittat på alla ingångsvärden men inte funnit anledning att fortsätta förundersökningen, berättar Ewa-Gun Westford.

Respekterar beslutet

Enligt Ewa-Gun Westford respekterar Ystad kommun beslutet att inte fortsätta utredningen.

– Sen har de andra undersökningar att göra, det som inte hamnar under brottsbalken, säger hon, och fortsätter:

– Nu håller vi oss underrättade om vad som händer genom olika samverkansåtgärder. Någon förundersökning bedrivs ju inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.