Polisen om sprängdåden: Det behövs mer kunskap

Uppdaterad
Publicerad

Året har börjat med flera uppmärksammade explosioner i Sverige och förra året anmäldes 257 fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, inklusive försök och förberedelse till brottet, runtom i landet. Enligt Stefan Hector, kommenderingschef för polisens Nationella operativa avdelning är det konflikter mellan kriminella grupperingar eller individer kopplade till droghandel eller personliga konflikter som ligger bakom.

– Att använda sprängmedel i konflikter är ett relativt nytt tillvägagångssätt de senaste åren. Det gör att polisen och andra myndigheter måste göra en kunskapsuppbyggnad för att bättre förstå hur vapnen används, varför de används, varifrån kommer sprängmedlet och vem bygger dem.

Ett arbete som påbörjats är ett samarbete mellan polisen, försvarsmakten och säkerhetspolisen för att skapa ett nationellt bombdatacenter. Dessutom menar Stefan Hector att det behövs fler poliser för att det ska bli ett stopp på sprängdåden.

-Vi ser att våra metoder fungerar i Malmö där vi påverkar den kriminella miljö. I korthet: har vi fler poliser på plats ser vi också effekter.

Hur hoppfull är du att utvecklingen kommer att vända snabbt?

– Jag tror inte att utvecklingen kommer att vända snabbt. Polisen arbetar hårt med att bryta utvecklingen. Men det spelar ingen roll om vi blir 20 000 poliser till, det är tillväxten till den kriminella miljön som är helt avgörande och det är inte huvudsak en polisfråga, utan en samhällsfråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.