Foto: TT

En man anhållen för explosionen på Östermalm

Uppdaterad
Publicerad

En person har gripits och anhållits misstänkt för inblandning i explosionen på Östermalm förra veckan.
– Det kan komma fler gripanden, säger Erik Widstrand polisområdeschef Stockholm city.

Natten till den 13 januari skedde en stor explosion på Gyllenstiernsgatan på Östermalm. Nu har en man gripits och anhållits.

– Det rör sig om en man i 35-årsåldern. Den misstänkte har i inledande förhör förnekat brott, säger kammaråklagare Frida Rylander vid City åklagarkammare Stockholm.

Mannen är misstänkt på sannolika skäl och är känd av polisen sedan tidigare.

– Det är för tidigt att uttala sig om eventuella kopplingar till andra sprängningar och motivbild men det är självklart något polisen undersöker noga. Vi utesluter inte heller att flera personer kan vara inblandade, säger kammaråklagare Frida Rylander vid City åklagarkammare i Stockholm.

Samtidigt meddelar polisen att utredningsarbetet fortsätter med full styrka.

Explosionen hördes flera kilometer

Sprängladdningen som placerades utanför en port beskrevs av polisen som ”en av de kraftigaste i Stockholm”. Smällen var så kraftig att den hördes flera kilometer bort.

Alla boende i trappuppgången där explosionen skett och i intilliggande portar tvingades lämna byggnaden. Enligt polisen var det ren tur att ingen person skadades.

Misstänkta gärningsmän fångades av övervakningskamera

Några dagar senare publicerade SVT bilder från en övervakningskamera, som sitter ett hundratal meter från platsen. På bilderna ser man en misstänkt gärningsman och en bil som lämnar området mindre än en minut innan sprängladdningen detonerar.

En knapp vecka innan detonationen på Gyllenstiernsgatan brann en bil på samma plats. Polisen utreder om det finns ett samband mellan explosionen och bilen som brann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet