Den film som sprids på sociala medier från dödsskjutningen kan vara brottslig att dela. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Film från händelsen sprids på nätet – kan vara brottsligt

Uppdaterad
Publicerad

Kollegornas försök att rädda livet på den polisman som sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg sprids nu på sociala medier. Enligt polisen kan det handla om olaga integritetsintrång.

– Vi kommer att undersöka om det är brottsligt att tillhandahålla den här typen av film, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

En polis skriker att en kollaga är skjuten och kallar på förstärkning. Därefter ropar fler kollegor polismannens namn och gör upprepade försök att få kontakt med honom.

”Hör du mig? Vakna!”, hörs poliserna skrika i en video från platsen där dödsskjutningen inträffade.

Filmen har sedan lagts ut och sprids på sociala medier.

Kommer att granskas

Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson polisregion Väst, berättar att polisen kommer att se över och undersöka klippen utifrån lagen om olaga integritetsintrång.

– Förundersökningsledare ska titta på och bedöma om det är brottsligt att tillhandahålla och sprida den här typen av film. Kommer man fram till att så är fallet och det finns bevis så kommer det att upprättas en anmälan, säger han.

Tidsramen för utredningen är ännu oklar.

– Vem, var och när kan jag inte svara på eftersom vi har lite mer pressande arbetsuppgifter i nuläget, säger Hans-Jörgen Ostler.

Färdades på moped

Larmet från stadsdelen Biskopsgården i Göteborg kom vid 22.30-tiden på onsdagen. En stor polisinsats i jakten på förövaren har pågått sedan dess.

Polis har sökt i området med hundpatrull, genomfört dörrknackning samt husarannsakningar. Platsen är fortfarande avspärrad, samtidigt som polisen har hög närvaro och synlighet för att skapa trygghet i området, berättar Hans-Jörgen Ostler.

– Det finns ingen gripen misstänkt och ingen frihetsberövad i nuläget.

Polisen har även inlett en särskild händelse, vilket innebär att resurser kan frigöras från hela landet till arbetet runt händelsen.

Polismannen i 30-årsåldern blev skjuten när han stod och pratade med några personer. Han arbetade som områdespolis och färdades under kvällen på moped i området, enligt polisens uppgifter.

Motivet till skjutningen är okänt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.