Polisens beslut att neka tillstånd för koranbränningar var fel enligt förvaltningsrätten – en dom som myndigheten nu överklagar. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen överklagar dom om koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

Polisens beslut att neka tillstånd till två koranbränningar var fel, slog förvaltningsrätten fast i början av april. Nu överklagar polisen domen eftersom man menar att koranbränningar kan öka risken för attentat i Sverige.

– Polisen vill få till stånd en ny tolkning av ordningslagen men enligt min bedömning ryms den inte i den nuvarande lagstiftningen, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap.

I februari nekade polisen, på inrådan av Säkerhetspolisen, tillstånd till två allmänna sammankomster utanför Turkiets och Iraks ambassader där koranen skulle brännas. 

Polisens beslut var fel, enligt förvaltningsrätten som konstaterade att möjligheten att neka tillstånd är mycket begränsad enligt ordningslagen.               

Inte tillräckligt konkret hotbild                      

Den hotbild – att koranbränningar kan komma att öka attentatshotet mot Sverige – som polisen baserat sina beslut på var inte tillräckligt konkret och kopplad till de aktuella sammankomsterna, för att kunna neka tillstånd, menade förvaltningsrätten.         

Nu har polisen överklagat domen till kammarrätten, med hänvisning till att frågan är principiellt viktig.                                                       

– Jag håller med om att det finns ett prejudikatintresse men det troligaste är att kammarrätten kommer till samma slutsats, även om man inte kan vara helt säker på det, säger Joakim Nergelius. 

I sitt överklagande hänvisar polisen återigen till Säpos bedömning om en ökad risk för terrorattentat.  

Skulle krävas lagändring

I likhet med förvaltningsrätten bedömer Nergelius att ordningslagen inte medger att man kan vägra demonstrationstillstånd med polisens argument.                                                                             

– Polisen vill få till stånd en ny tolkning av ordningslagen men enligt min bedömning ryms inte den i den nuvarande lagstiftningen. 

Måste lagen ändras för att kunna förbjuda koranbränningar?

– Ja, det är min bedömning. 

Tror du att lagen kommer att ändras? 

– Om polisen förlorar i högre instans och det blir en debatt om att det måste vara möjligt att stoppa den här typen av demonstrationer så skulle det kunna bli så. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.