Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jale Poljarevius är operativt ansvarig för polisens arbete med att förebygga mäns våld mot kvinnor, men arbetar också med gängvåldet som underrättelsechef i polisregion Mitt. ”Vi måste kunna göra flera saker samtidigt”, säger han. Foto: SVT

Polisen självkritisk: Brister i att förebygga mäns våld mot kvinnor

Publicerad

Polisen har misslyckats med sitt uppdrag att motverka mäns våld mot kvinnor, konstaterar myndigheten i sin årsredovisning.

– Det är väldigt väldigt viktigt att ta tag i den här frågan och att göra det nu, säger polischefen Jale Poljarevius.

Den senaste veckan har flera män anhållits misstänkta för att ha mördat kvinnor de haft någon form av relation med. Under en period med flera uppmärksammade fall 2021 lovade dåvarande rikspolischef Anders Thornberg krafttag mot mäns våld mot kvinnor.

– Vi har en nollvision, sa han då.

Mäns våld mot kvinnor

Polisens vision ser dock ut att vara långt borta om man tittar på myndighetens årsredovisning för 2023.

Dödligare än gängvåld

I flera polisregioner beskrivs mäns våld mot kvinnor som dödligare än gängvåldet. I den senaste statistiken syns heller ingen minskning i vare sig antalet anmälningar eller ärenden som lämnats över till åklagare.

När det kommer till polisens uppdrag att förebygga brottsligheten innehåller redovisningen en rejäl dos självkritik.

”Polismyndighetens arbete bedöms inte nämnvärt ha minskat mäns våld mot kvinnor under året”, skriver myndigheten och tillägger att större delen av arbetet skett reaktivt snarare än förebyggande.

Jale Poljarevius, operativt ansvarig chef för polisens arbete med att förebygga mäns våld mot kvinnor, instämmer i kritiken och anser att polisen har ”mycket att hämta hem” i det förebyggande arbetet.

– Att försöka förutse vilka det är som står för de här brotten. Att identifiera gärningsmän, lokalisera och gå på dem innan de har slagit ihjäl sina kvinnor.

Efterfrågar lättad sekretess

För att vända trenden lyfter polisen samverkan med andra myndigheter som det enskilt viktigaste verktyget.

Sjukvården och socialtjänsten sitter till exempel ofta på information som kan vara avgörande för att nå fram med tidiga insatser, men i dag är möjligheterna att dela sådan information begränsade.

– Om en kvinna kommer in med ett blåmärke skulle jag jättegärna vilja se att sjukvården berättar det för oss. I nuläget kan de inte göra det på grund av sekretesslagstiftningen, säger Poljarevius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet