Regeringen ger nu polisen möjlighet att använda störsändare för att stoppa drönare som kan användas för att begå brott. Foto: SVT

Polisen ska få stoppa drönare med störsändare

Uppdaterad
Publicerad

Drönare ses av många som en rolig leksak men det kan även användas på fel sätt och är då ett möjligt vapen. De skulle kunna användas för hot eller angrepp, terrorism, sabotage och spioneri. Regeringen ger nu polisen möjlighet att använda störsändare för att de inte ska kunna användas för att begå brott

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att det är viktigt att polisen nu får möjlighet att använda den nya tekniken.

– Det handlar om att man sänder ut en elektronisk störsignal som gör att föraren förlorar kontrollen över drönaren. Det fungerar även med programmerade drönare och den elektroniska impulsen stör även då ut drönarens manöverförmåga säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Drönare har blivit mycket populärt att använda både bland privatpersoner och företag. Men drönarna eller de ”obemannade luftfartygen” har också skapat stora problem. Till exempel har flyget drabbats när drönare använts för nära flygplatser som då tvingats avbryta all flygtrafik. Under 2016 rapporterades det 33 händelser med drönare till Luftfartsverket, varav 13 var av allvarlig karaktär. Men polisen befarar att drönare kommer att användas oftare i kriminella sammanhang.

LÄS MER: Efter domen – få har fått tillstånd för drönare

Tas i bruk under Almedalen

Störsändaranläggningar är i dag förbjudna att inneha utom för vissa undantagna verksamheter. Polisen har sedan tidigare medgetts undantag från förbudet i sin bombskyddsverksamhet och från och med den 26 juni i år får polisen tillstånd att inneha och använda störsändare för att upptäcka och neutralisera drönare. Meningen är att polisen ska använda sig av systemet vid Almedalsveckan på Gotland i juli.

– Vi har ett stort antal publika arrangemang i sommar till exempel i Almedalen och regeringen tycker att det är viktigt att stärka polisens möjligheter säger Anders Ygeman.

Nackdelen med störsändare är att det även kan slå ut annan teknisk utrustning som till exempel mobiltelefoni men tanken är att ”störningen” sker under så kort tid att det inte kommer att påverka människors vardag.

Smugglar narkotika

Sverige har inte haft lika allvarliga problem med drönare som man sett till exempel i England och USA. I båda länderna smugglas både narkotika och vapen in till fängelser via drönare.

LÄS MER: Brittiskt fängelse testar sköld mot drönare

Polisen i England misstänker även att inbrottstjuvar rekognocerat med drönare inför inbrott och att drönare används för att snoka och spionera på grannar eller titta på människor som ligger och solar.

I Sverige har okända drönare övervakat försvarsövningar på Gotland. Vilka som ligger bakom spionaget är okänt.

LÄS MER: Drönare stör försvarsövning

Vi ser att drönare ofta har använts vid brottsliga sammanhang utomlands och faran är att de även kan användas i Sverige som ett verktyg för brottslingar eller terrorister och därför ger vi nu polisen utökade befogenheter säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.