Polisen varnar för falska sms. Foto: TT/Polisen

Polisen varnar för falska sms

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i Sverige ska ha fått ett falskt sms som påstås vara från polisen. I meddelandet står det att personens personuppgifter kan ha använts för att bland annat tillverka falska dokument, skriver polisen på Facebook.

”Ett flertal personer har tagit emot sms som verkar vara från polisen”, står det i inlägget.

I sms:et uppmanas personerna att klicka vidare på en länk till Tullverket – något polisen nu varnar för. ”Gör inte detta, klicka inte på länken”, skriver Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter på Facebook.

LÄS MER: Polisen varnade för falskt sms – visade sig komma från dem

Bedragarna skriver i meddelandet att polisen misstänker att personens personuppgifter eller pass kan ha använts för att ”tillverka falska dokument” och för att ”importera olagligt gods” till Sverige.

Enligt Metro tillhör webbsidan, som Tullverket påstås ligga bakom, en kvinna i Västra Götalandsområdet.

Inte första gången

Polisen varnade för falska sms som såg ut att komma från polisen senast i april.

Då löd texten: ”Polisen vill veta din position. Klicka på länken och svara ja/tillåt på alla frågor. Stäng inte av telefonen.”

Messen visade sig senare komma från polisen.

– Det visar sig att Region nord håller på med ett försök kring det här, och då har sannolikt någon tumme slunkit i väg och skickat ett test-sms till fel telefonnummer, sa Jan Olsson på polisens bedrägerisamordning till SVT Nyheter den gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.