Flera personer har fått mejl där avsändaren hotar att hänga ut dem som porrsurfare om de inte betalar en summa. Foto: TT

Polisen varnar för utpressare som hotar med porrsurf-film

Publicerad

I ett mejl påstår sig en avsändare ha filmat dig med datorns webbkamera när du porrsurfat. Om du inte betalar en summa, så skickar de filmen till dina vänner.
Nu går polisen ut med varningen att ”inte betala och inte svara på mejlet”.

Polisen varnar också för att bedrägerimetoden gynnar den internationella brottsligheten genom betalning i bitcoin.

”Förmodligen har avsändaren kommit över stulna lösenord och e-postadresser från en sida på internet. När det gäller filmerna ser vi det som osannolikt att det finns några överhuvudtaget. Många som fått utpressningsmejlet har inte ens någon webbkamera på sin dator”, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum, i ett pressmeddelande.

Polisen har fått in många polisanmälningar om bedrägeriet, men skriver att det är omöjligt att veta den exakta omfattningen eftersom vissa personer betalar, och inte polisanmäler.

Fakta: Gör så här

Visa

1. Betala inte

2. Svara inte på mejlet

3. Ändra dina lösenord

4. Täck för din webbkamera när du inte använder den med exempelvis tejp

5. Polisanmäl

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer