Platserna i de områden som ska bevakas anses av polisen vara särskilt brottsutsatta och bedömningen har gjorts bland annat utifrån den senaste tidens våldsvåg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Polisens drag: Sätter in drönare för att bevaka stora delar av Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens våldsvåg i Stockholm väljer polisen nu att under våren sätta in drönare för att bevaka över 60 olika platser.

– Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i dessa områden, säger kommenderingschef Hanna Paradis i ett pressmeddelande.

Bredäng, Sätra, Husby, centrala Södermalm, Farsta, Hammarby Sjöstad, delar av Märsta, Södertälje och Rinkeby. Det är bara några av alla platser i regionen som Stockholmspolisen nu väljer att börja bevaka med drönare. Beslutet gäller fram till den 31 maj, skriver polisen i ett pressmeddelande, där man visar kartor på alla områden som ska bevakas.

Platserna i de områden som ska bevakas anses av polisen vara särskilt brottsutsatta och bedömningen har gjorts bland annat utifrån den senaste tidens våldsvåg.

Våldsvågen i Stockholm

– Genom att kamerabevaka från luften kommer vi kunna övervaka platser på ett mer dynamiskt sätt utifrån underrättelser och analyser av brottsligheten. Vi kommer dessutom kunna lokalisera och identifiera gärningspersoner som begår brott och även bidra till förundersökningar i syfte att nå ökad lagföring, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens grova våldsbrott.

Genomförs på hög höjd

Enligt polisen väger behovet av kamerabevakningen tyngre än enskilda personers intresse av att inte bli bevakade. 

Kamerabevakningen kommer enligt polisen att pågå under delar av dygnet och ske från hög höjd för att få överblick över ett område. Enligt polisen kommer det generellt inte gå att identifiera enskilda personer som fångas av kamerorna, vilket man anser minskar intrånget i den personliga integriteten.  

“UAS-operatörer kommer heller inte att kamerabevaka in i bostäder eller på andra integritetskänsliga platser”, skriver polisen i pressmeddelandet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet