Sven Lindgren, poliskommissarie och expert på kriminella mc-gäng, om den senaste tidens sprängdåd. Foto: TT/SVT

Polisens gängexpert: Mc-gängen har fått härja ganska fritt

Uppdaterad
Publicerad

En rad sprängdåd den senaste tiden misstänks ha kopplingar till mc-gäng. Ett pris man får betala när resurser har riktats mot annan gängkriminalitet, enligt poliskommissarien och mc-gängexperten Sven Lindgren.

– Mc-gängen har fått stå på vänt, säger han till SVT Nyheter.

Förra veckans explosion i ett trapphus på Östermalm i Stockholm beskrivs som ”en av de kraftigaste i regionen”.

Polisen har gripit en man i 35-årsåldern som misstänks för dådet. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har mannen kopplingar till Bandidos-sfären.

Explosionen på Östermalm

Även vid explosionen i Hageby i Norrköping, som inträffade på onsdagsmorgonen, finns kopplingar till den kriminella mc-miljön. En man som har en ledande roll i mc-gänget No surrender ska ha varit måltavla för dådet.

Konflikt mellan mc-gäng

Sven Lindgren, poliskommissarie och expert på kriminella mc-gäng, vill inte kommentera de specifika fallen.

– Men det finns en konflikt i dag mellan minst två kriminella mc-organisationer. Det har att göra med etableringen som No surrender försöker sig på, säger han.

No surrender, som bildades i Holland 2013 och kom till Sverige 2017, misstänks ha fått flera sprängdåd riktade mot sig det senaste året.

– De tre etablerade – Hells Angels, Bandidos och Satudarah – vill ha sin kriminella marknad i fred, säger Sven Lindgren.

En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för sprängdådet i Norrköping. Kammaråklagare Karin Sandén säger att de inte kan utesluta en koppling till det dubbelmord som inträffade utanför en nattklubb i staden i december.

Kunnat härja ganska fritt

Det har varit mindre fokus på de kriminella mc-gängen de senaste åren, enligt poliskommissarie Sven Lindgren.

– All kraft har gått till de här övriga gängskjutningarna och sprängningarna. Det får vi betala en form av pris för i dag. Men min stora önskan är att vi får större resurser till bekämpningen av mc-gäng som vi hade god kontroll på under 90-talet och en bra bit in på 00-talet.

Har mc-gängen kunnat härja fritt?

– Ja, ganska fritt i alla fall. Vi har inte samma fokus på dem, säger Sven Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet