Foto: TT/Privat

Polisen: Offren känner sig medskyldiga

Uppdaterad
Publicerad

Inte nog med att hela världen kan se nakenbilderna – offret känner också skuld och skam över att över huvud taget ha ställt upp på bilderna till att börja med. Det säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på NOA, om det som kallas för hämndporr.

– Det är otroligt obekvämt och ett extremt intrång mot den personliga integriteten.

Plötsligt finns de där ute. Nakenbilderna, eller kanske sexvideon som du spelade in med din partner för att ha roligt. Du har inte gått med på att publicera dem, men de är fastetsade på nätet för alltid. Så kallad hämndporr har blivit ett växande problem.

– Det har skapats en kultur där nätet har blivit en allmän plats för spott och spe, där man kan bete sig hur man vill, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på NOA, polisens nationella operativa avdelning.

Och mörkertalet är stort, enligt polisen.

– Mycket eftersom man ibland medvetet själv har deltagit i att bilderna tas. Då händer det att mans skäms och därför inte anmäler det, man kan felaktigt tycka att man får skylla sig själv.

Uppmaningen: Sprid inte vidare

Men att fälla gärningsmännen, som i en del fall kan vara den egna partner som själv till och med syns i videon, är inte helt enkelt. Att spridningen av materialet sker på nätet är ett stort hinder i utredningsarbetet, då det ofta enkelt går att göra det anonymt, menar Jan Olsson.

– Det är inte helt osannolikt att det är den andra parten som har gjort det, men det är en annan sak att ställa det utom rimligt tvivel.

Som mottagare av hämndporren kan man själv göra sig skyldig till brott, om man sprider vidare den.

– Man ska inte vara delaktig i att sprida detta, då gör man sig skyldig till ett brott – förutom att man beter sig fullständigt hänsynslöst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer