Beslut om Paludan väntas nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-danske högerextremisten Rasmus Paludan planerar nya koranbränningar i Sverige redan nästa vecka. Men polisen uppger att sannolikheten för nekade tillstånd har ökat.

– Vi kommer att ta beslut i nästa vecka, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef till SVT.

Jonas Hysing, nationell kommenderingschef säger till SVT att polisen ännu inte landat i ett beslut om hur man ska hantera nya ansökningar från Paludan.

Hur sannolikt är det att han kommer att nekas tillstånd?

– Sannolikheten har i alla fall ökat. Vi kommer att göra en ny bedömning i nästa vecka om hur vi ska hantera eventuella nya ansökningar från honom.

Har nekats tidigare

Paludan har tidigare nekats tillstånd att bränna koranen i Sverige. Senast i september 2020, då polisen hänvisade till säkerhetsläget och coronapandemin. Hans svenska medborgarskap har dock hindrat den svenska polisen att besluta om inreseförbud.

Vid senare ansökningar har han fått grönt ljus. I samband med hans planerade sammankomster i Örebro och Landskrona under påskhelgen beslutade dock polisen att ändra platserna för tillstånden.

Trots det uppstod våldsamma kravaller i båda städerna.

– Jag har tidigare sagt att det var ett stort misslyckande och det gäller fortfarande. Det finns en stor frustration i poliskåren för att man inte kunnat skydda allmänheten, säger Tomas Stjernfeldt, förste vice ordf polisförbundet i SVT:s Morgonstudion.

Vill hålla nya manifestationer

Polisen har tidigare pekat på svårigheten att förbjuda manifestationerna. Bland annat kan man inte neka tillstånd med hänvisning till att tidigare möten lett till oroligheter.

Några förändringar i lagen är inte aktuella, uppgav justitieministern Morgan Johansson (S) på tisdagen. Han vill inte heller recensera polisens beslut att ge Paludan demonstrationstillstånd.

– Det är de människor som nu inte accepterar att vi har demokrati och yttrandefrihet som måste ändra sig – inte svensk lagstiftning, sa han.

Rasmus Paludan uppger att han planerar att hålla nya manifestationer i Landskrona, Linköping, Norrköping, Örebro, Borås och Trollhättan i nästa vecka. Enligt polisen i region syd har man inte mottagit några nya ansökningar. Övriga polisregioner har inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.