Polismyndigheten har stämts många gånger av sökande som menar att de diskriminerats då inte tagits in. Foto: TT

Polishögskolan anklagas för könsdiskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Alla som ansöker till en utbildning i Sverige ska värderas och antas efter sina meriter och kompetens, och inte några andra, externa attribut. Så har dock inte varit fallet vid Polishögskolan, menar Centrum för rättvisa, som företrätt fyra män som stämt myndigheten för könsdiskriminering. Polisen själva slår dock ifrån sig anklagelserna om ett påstått kvoteringssystem.

För över fyra år sedan stämde fyra män Polismyndigheten, som då hette Rikspolisstyrelsen, för diskriminering då de ansåg att deras kön var anledningen till att de inte antogs till Polishögskolan. Sedan tidigare hade även över 100 personer anmält antagningssystemet till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

DO valde dock aldrig att dra Polisen inför rätta, utan nöjde sig med att inleda en dialog med myndigheten.

Lika många män som kvinnor

Enligt Centrum för rättvisa, som agerade som männens juridiska ombud, framkom det under arbetet med fallet att två tredjedelar av de sökande till Polishögskolan vanligtvis var män. Trots att männen oftast presterade bättre på antagningsproven antogs dock enligt dem exakt lika många män som kvinnor till utbildningen.

Dessutom menar man att det har funnits ett system för att kvotera in ett antal person på grund av etnisk bakgrund. Detta trots att det i Sverige är olagligt med all sorts särbehandling på grund av etnisk bakgrund, positiv såväl som negativ.

Varken köns- eller den etniska kvoteringen ska heller ha redovisats öppet för de sökande till utbildningen, vare sig före eller efter antagningen.

”Har i praktiken erkänt”

De fyra männens stämning drogs först ända till Högsta domstolen av Polisen, som ville få fallet nedlagt med hänvisning till preskriptionstiden. HD avslog dock Polisens invändning.

Inför en planerad huvudförhandling i Stockholms tingsrätt valde Polisen att gå med på en förlikning, och betala ut de yrkade skadestånden på 100.000 kronor till var och en av männen.

– Detta är principiellt mycket betydelsefullt. Polisen har i praktiken erkänt att man har diskriminerat på grund av kön och etnisk bakgrund, skriver Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa och ombud i fallet, i en debattartikel i Expressen.

”Det får stå för dem”

Polisen å sin sida anser dock inte att förlikningen skulle innebära ett medgivande av någon form av olagligt kvoteringssystem.

– Nej, det enda den här förlikningen innebär är att vi löser tvisten på det sättet. Domen betyder bara att målet är avslutat. Tingsrätten har inte prövat frågan om otillåten diskriminering. Det innebär inte att vi erkänner någon diskriminering, säger Stephan Ray, pressekreterare vid Polismyndigheten, till SVT Nyheter.

Centrum för rättvisa skriver att förlikningen innebär att polisen erkänner diskriminering.

– Det får stå för dem.

”Polisen ska spegla hela samhället”

Stephan Ray berättar att Polisen jobbar aktivt med att öka mångfalden bland studenterna på Polishögksolan, men att det inte sker genom kvotering.

– Det handlar om att locka människor med olika erfarenheter och bakgrunder att söka till polisutbildningen, genom annonsering och informationsinsatser runt om i samhället där man försöker nå så många som möjligt.

– Polisen ska spegla hela samhället. Den ska spegla den mångfald som finns i samhället och ta tillvara på den kompetens som mångfald innebär. Det är viktigt, säger Stephan Ray.

Oftast kvinnor som diskrimineras

I sin debattartikel håller också Centrum för rättvisas Clarence Crafoord med om vikten av mångfaldsarbetet.

– De flesta av oss delar nog Polisens önskemål om en bredd i poliskåren i fråga om bakgrund och erfarenheter, och Polisen kan givetvis även i framtiden arbeta för att öka mångfalden i olika avseenden, exempelvis genom att aktivt bredda underlaget av sökande. Men antagningen måste självklart vara fri från diskriminering, skriver han.

2006 fastslog Högsta domstolen att all form av kvotering till utbildningsplatser är olagligt. Centrum för rättvisa lyfter också fram att i de flesta fall de har drivit är det framför allt kvinnor som diskrimineras när universiteten kvoterar in män till åtråvärda studieplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.