Fd vårdminister Ylva Johansson (s) och kd:s ledamot i socialutskottet Chat- rine Pålsson Ahlgren stödjer förslaget och fp:s gruppledare Johan Pehrson säger att mycket talar för det.
Företrädare för c och m är dock osäkra på om uppdraget bör bli obligatoriskt.
Förslaget lades i mars och syftar till att minska de medicinska riskerna med omskärelser utanför sjukvården.
-Det viktigaste för mig är att, om ingreppet görs, att det ska göras så säkert som det bara är möjligt, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.
Vissa är kritiska
I slutet av 2006 rapporterade Sveriges Radios program Kaliber att antalet landsting i Sverige som utför ingreppen hade halverats sedan lagen om att omskärelse av pojkar bara får utföras av personer med tillräcklig kompetens.
Bland annat hade landstingen i Skåne, Örebro och Värmland helt slutat att genomföra rituell omskärelse.
Enligt vissa läkare ska sjukvården inte ägna sig åt rituella ingrepp utan just åt sjukvård.
Förhuden opereras bort
* Omskärelse innebär att man opererar bort förhuden på penis, oftast på nyfödda pojkar.
* Det är en utbredd sedvänja i Mellanöstern, Nordamerika, Asien, Europa och
Afrika.
* Bland judar och muslimer bygger omskärelse på religiösa påbud. I Nordamerika är omskärelse vanlig även i familjer som varken är muslimska eller judiska, då det anses främja hygienen.
* Enligt WHO är bara cirka 20 procent av männen i utvecklingsländer omskurna. I västvärlden har runt 35 procent av de manliga invånarna blivit omskurna.
* Sedan den 1 oktober 2001 får omskärelse på pojkar i Sverige bara utföras av läkare eller personer med tillräcklig kompetens.
Nationalencyklopedin och WHO