Centerpartiets Anders W Jonsson är mycket kritisk till regeringens förslag om en tillfällig pandemilag. Foto: TT

Oppositionen ger ris och ros till regeringens förslag om tillfällig pandemilag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna välkomnar regeringens förslag om en tillfällig pandemilag, men anser att förslaget är sent påkommet.  Centern är mycket kritiskt och anser att förslaget är trubbigt och inte bör benämnas pandemilag.

Riksdagens näst största parti, Moderaterna, är positiva till regeringens förslag.

– Det kan absolut vara bra. Det var för att ge regeringen möjlighet att få igenom den här typen av saker som vi hjälpte dem att få på plats den tillfälliga krislagen i våras, säger Tobias Billström (M), gruppledare i riksdagen.

Han tycker dock att regeringens förslag kommer sent.

– Den frågan man kan ställa sig är varför regeringen inte agerade eftersom krislagen aldrig användes. Att nu komma fram till att ordningslagen inte är tillräcklig känns inte så framåtlutat, säger Billström.

Även Kristdemokraterna betonar behovet av klargöranden kring olika arrangemang.

”Det är hög tid att regeringen agerar och att man tydliggör vad som gäller”, skriver Andreas Carlson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen i en kommentar. Carlson poängterar också behovet av transparens när det gäller åtgärder som inskränker människors frihet.

SD: ”På tiden”

Sverigedemokraterna har väntat på ett förslag om en tillfällig pandemilag, uppger partiledaren.

”Det är verkligen på tiden. Vi sa redan tidigt i våras att regeringen snarast måste se över lagstiftning som begränsar manövreringsutrymmet i kris” säger Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar.

V: ”Kan bli väldigt bra”

Vänsterpartiet välkomnar förslaget.

– Det låter som ett bra förslag även om man måste titta på detaljerna. Det kan bli väldigt bra om det används regionalt, säger Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

C: Inte pandemilag

Centerpartiet däremot är mycket kritiskt till regeringens förslag. Partiet går så långt som att säga att regeringen förslag överhuvudtaget inte bör benämnas pandemilag.

– Vi ställer krav på en pandemilag. De kallar det en pandemilag. Vi kallar det något annat, säger Anders W Jonsson (C), förste vice ordförande och gruppledare i riksdagen.

Det har dessutom tagit för lång tid, anser han.

– Kritiken är att de tar för lång tid på sig. Och i grunden löser inte det (förslaget) hur man effektivt ska bekämpa smitta, säger Anders W Jonsson.

Han säger att Centern i socialutskottet föreslog att riksdagen skulle ställa krav på regeringen att snabbt få en pandemilagstiftning på plats.

”Möjligheterna att upprätthålla smittskyddsbegränsande åtgärder måste stå i centrum, inte en i smittskyddshänseende slumpartad indelning av vilken typ av verksamhet som berörs” heter det i Centerns förslag daterat den 14 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer