Det nya styret i Nässjö. Från vänster, bakre raden: kommunalråden Anders Karlsson (C), Laila Norss (KD) och Anci Magnusson (S). Främre raden: Sigvard Karlsson (KD), Ann-Cathrin Gunnar (C) och Per Svenberg (S) Foto: SVT

Politiska styret i Nässjö presenteras

Uppdaterad
Publicerad

I dag på förmiddagen presenterades det nya politiska styret i Nässjö kommun. Det blir Kristdemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna i Nässjö som tar makten i kommunen.

– Min bedömning är att det här kommer fungera bra. Vi har bra relationer åt både vänster och höger, säger Anders Karlsson (C), som gör sin tredje mandatperiod som kommunalråd.

Efter valet har det pågått förhandlingar om hur kommunen ska styras den närmaste mandatperioden. Det står nu klart att det blir nya politiker som styr kommunen. Tidigare styrdes kommunen av Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern och Vänsterpartiet.

Nässjö

Nu kommer Vänsterpartiet och Moderaterna hamna i opposition och ersätts av Kristdemokarterna.

M valt att lämna

Moderaterna i Nässjö säger till SVT att partiet har valt att inte fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna.

– Vi ser inte det som ett alternativ för att få igenom den politik som vi tror skulle vara bäst för Nässjö med valresultatet i ryggen, säger Tommie Ekered, ordförande för Moderaterna i Nässjö

– Vi hade velat ha ett alliansstyre i minoritet, men inte fått med övriga partier. Det är tråkigt men vi har respekt för att andra partier gör andra bedömningar.

Den nya trion kommer att leda i minoritet och behöver alltså samarbeta för att få igenom sina förslag.

– Obekväma beslut kan vara svårt att få igenom när man är i minoritet, säger Anders Karlsson (C). Vi har som prio att få en ekonomi i balans och vi vill inte höja skatten, och vi behöver se över våra arbetssätt, inte minst på den sociala sidan.

Blir det neddragningar?

– Personal är en stor del i en totalekonomi, så visst kommer det att bli förändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nässjö

Mer i ämnet