Pontus Mattsson, politisk reporter. Foto: SVT

Pontus Mattsson: Avhoppet stänker på Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Margareta Larsson (SD) är sur på partiledningen. Den bedömningen gör SVT:s politikreporter Pontus Mattsson efter Larsson meddelat sitt avhopp och riktat en rejäl känga mot partiledningen. Även om partiledaren, tillika hennes svärson, Jimmie Åkesson (SD) inte är en av dem som hon kritiserar spår Mattsson att avhoppet stänker även på SD-ledaren.

Hur kan man tolka avhoppet?

– Att hon uppenbarligen är väldigt sur på ledningen. Jag tror inte det här är ett stort politiskt problem för partiet. Margareta Larsson har inte varit en framträdande riksdagsledamot utan snarare haft en undanskymd roll, säger SVT:s Pontus Matsson.

Striden i SD

– Däremot är det spektakulärt att det är Åkessons svärmor det handlar om för även om kritiken inte riktats mot honom personligen stänker den på honom.

Att göra något så drastiskt som att hoppa av uppfattas alltid som väldigt provokativt då man blivit vald som representant för Sverigedemokraterna, säger Mattsson.

– Och att dessutom tala så negativt om ledningen är ett tecken på att hon uppfattar situationen som helt ohållbar. Och hon är ju en sådan person som borde ha starka lojalitetsband till SD och Jimmy Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet