Regeringen vill höja taket för sjukpenningen

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan taket för sjukpenningen höjas.

För tre miljarder kronor vill regeringen satsa på att stärka sjukförsäkringen i både i tid och omfattning.

– Det här är en bra dag för Sveriges löntagare, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

I budgeten för 2022 är regeringens plan att sjukförsäkringen ska byggas ut. Förslagen innebär bland annat ett höjt tak för sjukpenningen och att tiden för rehabilitering ska förlängas.

– En viktig del för att människor ska känna sig trygga är att våra välfärdssystem finns där när de behöver dem. Trygga människor vågar ställa om, och trygga människor förmår göra det som krävs för att komma i arbete, säger Statsminister Stefan Löfven på en pressträff tillsammans med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Förlängd tidsgräns

Inkomsttaket i sjukpenningen föreslås höjas från 8 till 10 prisbasbelopp, i praktiken innebär det att den maximala sjukpenningen per dag kommer att öka från 821 kronor till 1027 kronor. Dessutom ska möjligheten att fortsätta sin sjukskrivning efter 365 dagar bli större.

Regeringen kommer även tillsätta en utredning för att se över karensavdraget.

– Vi ska laga sjukförsäkringen. Vi är alla sårbara, sjukdomar och olyckor kan drabba oss alla, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

LO: En bra dag

Enligt LO har sjukförsäkringen längre varit eftersatt, och trycket på förändring från flera förbund har varit stort. Susanna Gideonsson är nöjd över att justeringen kring dag 365 nu blir ett faktum.

– Det här är en bra dag för Sveriges löntagare, säger Susanna Gideonsson.

Enligt LO-ordföranden kommer man fortsätta att jobba för att slopa karensavdraget.

– Pandemin har varit en ögonöppnare för många. Efter alla år av nedmontering av sjukförsäkringen finns mycket kvar att göra, säger Susanna Gideonsson.

Höjt tak och utbyggd sjukförsäkring

Taket i sjukförsäkringen höjs från åtta till tio prisbasbelopp, det innebär att den högsta ersättningen per dag höjs från 821 kronor till 1 021 kronor.

Rehabilitering ska vara möjlig även efter dag 365 i sjukförsäkringen, om det är tydligt att personen kan återgå till sitt arbete innan 550 dagars sjukskrivning.

Sjukförsäkringen för äldre förbättras, så att deras arbetsförmåga inte ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

Deltidare och behovsanställda ska kunna få ersättning från sjukförsäkringen.

Regeringen ska också låta utreda karensavdraget för kontaktyrken, som vård och äldrevård.

Förändringarna som nu görs i sjukförsäkringen ska följas upp.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.