Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia smittade av coronaviruset

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia smittade av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har testat positivt för coronaviruset, uppger Kungahuset. Smittspårning pågår nu efter att kungafamiljen träffats på en begravning i fredags.

– Prinsparet mår efter omständigheterna bra. De uppvisade influensasymptom i går och tog ett test som visade positivt. Därefter har de gått in i karantän med sina barn, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren till SVT Nyheter.

Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel ingår i smittspårningen och de kommer också att testa sig under torsdagen.

– Anledningen till det är att det var en mindre begravning i fredags då kungaparet och kronprinsessparet tillsammans med prinsparet befann sig i samma kyrkorum.

Samtliga i kungafamiljen testade sig inför begravningen av drottningens bror, och provsvaret var då negativt.

– Under ceremonin som var väldigt begränsad på grund av covid-19 togs alla försiktighetsåtgärder, säger Margareta Thorgren.

Prinsessan är volontär inom vården

Prinsessan Sofia har jobbat som sjukhusvolontär på Sophiahemmet i Stockholm några dagar i veckan under pandemin. Enligt Hovet testar sig prinsessan för covid-19 inför varje arbetspass.

– Senast i början på veckan testade hon negativt. Det var i går som prinsparet kände av sjuksymptom.

I en video från Sophiahemmet som publicerades på prinsparets Instagram för två dagar sedan berättar prinsessan Sofia själv vad hon gör för att minska smittspriningen.

”Jag umgås inte med några andra än den absolut närmsta familjen, och sedan jobbar jag här på en vårdavdelning på Sophiahemmet”.

Övriga i kungafamiljen har i möjligaste mån skött sina uppdrag på distans under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet