Forskare vid MIT har analyserat 70 000 personers hostningar. Foto: Poppe, Cornelius/TT

Ny forskning: Din hostning avslöjar om du har covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Hosta i en app och få svar om du har covid-19. Det skulle kunna bli möjligt med en ny AI-metod som forskare utvecklat. 

Asymtomatiska personer – de som har covid-19, men som inte upplever sig ha symptom – är mindre benägna att testa sig för viruset och kan därför ovetandes sprida infektionen vidare till andra. 

Men det verkar som att de asymtomatiska inte är helt opåverkade av viruset. De skiljer sig från friska individer på sättet som de hostar. Förändringen går inte att höra med det mänskliga örat, men det har visat sig att artificiell intelligens kan användas för att urskilja förändringen, enligt en nypublicerad studie

70 000 hostningar spelades in

Forskare från det amerikanska universitetet MIT har använt sig av AI för att skilja ut de asymtomatiska från de friska genom att mata in data över forcerade hostningar, som frivilliga spelade in med hjälp av sin mobil eller dator. Forskarna tränade sedan upp AI:n genom att analysera de 70 000 hostningarna, vilket är den största samlingen av inspelade hostningar, enligt forskarna. 

AI-tekniken kunde med 98,5 procents träffsäkerhet identifiera hostningar från de som hade bekräftad covid-19, inklusive 100 procent av hostningar från personer som var asymtomatiska. 

Teknik används på nytt sätt

Max Gordon, överläkare på Danderyds sjukhus som också forskar om AI vid Karolinska institutet tycker att det är spännande att tekniken används på ett nytt sätt.

– Jag tycker att det är en väldigt kul, inspirerande och nytänkande studie. Jag blev väldigt entusiastisk, säger han. 

Eftersom det knappt behövs någon teknik, bara en mikrofon, så kan tekniken bli väldigt tillgänglig, till exempel för oroliga privatpersoner, menar han. 

– Vi har en begränsad provkapacitet. Så då skulle man kunna hosta i sin mobil och få ett mått på hur sannolikt det är att man har covid-19 och sedan göra ett test, säger Max Gordon. 

Men framförallt inom sjukvården ser Max Gordon potential för tekniken. 

– Det öppnar ju upp för jättestora möjligheter att diagnostisera snabbare och sortera in patienter. 

Ska bli användarvänlig app

Exakt vad det är som AI-tekniken upptäcker hos asymtomatiska personer vet vi i dag inte.

– Det finns något där som vi inte riktigt förstår. Det händer något i stämbanden som vi sedan kan forska vidare på, säger Max Gordon. 

Nu jobbar forskarna med att göra en användarvänlig app som, om den blir godkänd av amerikanska U.S. Food and Drug administration, FDA, kan användas i stor skala som ett enkelt sätt att hitta asymtomatiska personer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.