Foto: TT

Prinsessan Estelle har fått en bror

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått en son. Prins Daniel berättade om födseln vid en presskonferens på Karolinska sjukhuset. – Det blev lyckotårar, sade en rörd prins Daniel inför ett stort pressuppbåd.

Kronprinsessparets son föddes klockan 20.28. Pojken vägde drygt 3.665 gram och var 52 centimeter lång. Både barn och moder mår bra, berättade en lycklig prins Daniel.

Förlossningen ska ha gått och fort och prinsen själv klippte navelsträngen.

– Allt har gått väldigt bra, det gick fort. Vi kom in i kväll. Man blir verkligen imponerad, det är ju en urkraft.

Prins Daniel uppger att han och kronprinsessan inte i förväg visste att det skulle bli en pojke.

– Jag är jätteglad, ni vet ju var mina känslor är någonstans, sa prins Daniel.

Både prinsens föräldrar och kungparet informerades omedelbart om födseln.

Har redan bestämt namn

Prins Daniel berättade också att man redan har bestämt ett namn för prinsen, men att det kommer att offentliggöras först i morgon.

Kronprinsessan kommer att stanna kvar på sjukhuset åtminstone över natten. Kronprinsessparets nyfödda son är precis så stor som en genomsnittlig nyfödd pojke förväntas vara i Sverige, noterar överläkaren Lennart Nordström vid presskonferensen.

– 3.655 är en medelsvensk, kan man säga, säger han.

På torsdagen ska kungen kalla till konselj och informera om namn, tilltalsnamn och titel.

Det ska även hållas en vittnesbekräftelse. Vid den kommer bland andra statsminister Stefan Löfven att närvara. Senare ska också Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, att hållas.

Ett nyfött barn tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.

”Känslorna all over the place”

För fyra år sedan var känslorna ”lite all over the place” när prins Daniel mötte pressen för att berätta att Sverige fått en ny prinsessa. Prinsessan Estelle var 51 centimeter lång och vägde 3280 gram när hon föddes på Karolinska sjukhuset den 23 februari 2012.

Redan dagen efter, den 24 februari, tillkännagavs hennes namn av kungen och den 22 maj döptes hon i Slottskyrkan på Stockholms slott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya prins

Mer i ämnet