Prins Daniel rörd till tårar: ”Hon är en otrolig person”

Uppdaterad
Publicerad

När prins Daniel intervjuas av Claes Elfsberg i SVT om sin hustru kronprinssessan Victoria blir han rörd till tårar. För honom är hon en otrolig person som möter alla med värme, men som har höga krav på sig själv. 

De har varit gifta sedan 2010 och fått två barn tillsammans, men när prins Daniel får frågan om hur det var att börja dejta kronprinsessan måste han fundera lite. Han har tidigare inte riktigt svarat på frågan i intervjusammanhang. 

Enligt prins Daniel var det odramatiskt hur de träffades – hon var hans kund och deras vänskap blev djupare efter att de lärt känna varandra efter en längre tid.  

– Hon kom till min miljö där jag kände mig väldigt trygg. Det växte fram väldigt naturligt, säger han. 

”Inte så snäll mot sig själv som hon borde vara”

Han fortsätter prata om hennes egenskaper, hur hon med så höga prestationskrav främst från sig själv ändå alltid kan möta de svaga och utsatta.

– Jag skulle inte säga att hon är dyster eller så, men däremot skulle jag säga att hon inte är så snäll mot sig själv som hon borde vara. 

Han beskriver hennes sätt att möta människor och upplever hennes inkännande förmåga som unik. 

Prins Daniel tillsammans med sin hustru under hennes födelsedagsfirande i fjol. Foto: Mikael Fritzon/TT

– Hon får verkligen människor att känna sig sedda och har en positiv kraft som skapar en otrolig stämning. Det handlar inte bara om officiella uppdrag, det är hennes DNA och natur. 

– Det finns en otrolig värme som jag tycker skapar den här personen, säger prins Daniel.

Blir rörd till tårar

Han berättar om när hon var på en resa i ett afrikanskt land och träffade barn som var sjuka i hiv och aids. Hur hon bar runt på ett barn som var fyra år men bara såg ut att vara två, på grund av att han var så sjuk. Trots sjukdomen och utslagen bekom det henne inte, hon bar på barnet trots det.

– Hon sparade den blusen hon hade på sig. Efter lager av lager av sådana starka möten blir man en speciell person. Jag tycker att det säger mycket om henne och den otroliga person hon är, säger prins Daniel och blir rörd till tårar.

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria 40 år: ”Ätstörningarna är bakom mig men ångesten finns kvar”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronprinsessan Victoria 40 år

Mer i ämnet