Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många vänner från olika delar av Sverige och även utomlands hörde av sig”, säger prins Daniel om de envisa skilsmässoryktena. Foto: SVT/Prins Daniel 50 år

Prins Daniel: Så påverkades vi av skilsmässoryktena

Uppdaterad
Publicerad

I februari förra året gick hovet ut och dementerade ett rykte om att kronprinsessparet skulle skiljas på grund av ett svek i relationen. Nu berättar prinsen själv om bakgrunden.

– Det var en elak, falsk ryktesspridning som vi upplevde fick stora konsekvenser, säger han i programmet ”Prins Daniel 50 år”.

Efter en lång tids ryktesspridning dementerade hovet och kronprinsessparet i början av 2022 uppgifterna om att de planerade att skiljas. Ett beslut som prins Daniel fortfarande tycker var helt rätt.

– Jag tror inte att någon vettig människa tror på det där ryktet längre, säger han i en exklusiv intervju med SVT:s Carina Bergfeldt inför sin 50-årsdag.

Hovet ansåg sig tvingade

I samband med dementin för ett och ett halvt år sedan konstaterade hovets informationschef Margareta Thorgren i intervju med SVT Nyheter att de ansåg sig tvingade, eftersom ryktesspridningen varit så omfattande och långvarig:

– Det här är verkligen ett undantag från regeln. Trots tidigare dementier till etablerad media fortsätter ryktesspridningen och det har nått en sådan kraft och omfattning att kronprinsessparet, i dialog med kommunikationsavdelningen, har valt att göra det här uttalandet, sa hon i februari 2022.

Hon sa också att ryktet inte hade förekommit i ”seriös, etablerad media” utan att det snarare rörde sig om uppgifter i andra kanaler, framför allt sociala medier.

Prinsen läser inte veckotidningar

Prinsen och kronprinsessan är på omslaget till någon veckotidning varje vecka. Hur hanterar man det?

– Jag läser inte den typen av tidningar. Och skulle det vara något häpnadsväckande kommer jag att få höra det. Och då ser vi om man kan svälja det, säger prins Daniel i intervjun med Carina Bergfeldt.

Se hela programmet Prins Daniel 50 år på SVT Play eller i SVT 1 tisdagen den 29 augusti klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.