Mamma och pappa följde med prinsessan Estelle till skolan. Foto: Leif Näslund, SVT

Prinsessan Estelle börjar i förskoleklass

Uppdaterad
Publicerad

Den relativt nystartade, och nyligen omsusade, friskolan Campus Manilla tar i dag emot sin första svenska kunglighet. Prinsessan Estelle, nummer två i tronföljden, börjar i förskoleklass.

Vid sex och ett halvt års ålder börjar kronprinsessan Victorias och prins Daniels äldsta barn i skolan. Campus Manilla ligger på Djurgården i Stockholm och nya elever samlas först en bit bort från skolan för att tillsammans åka ett Lilla Skansen-tåg den sista sträckan.

Hand i hand med sina föräldrar anslöt sig prinsessan till sina klasskamrater. Det är kronprinsessan Victoria och prins Daniel som valt att placera sin förstfödda dotter på F-9 skolan Campus Manilla som startades år 2013 och drivs av en stiftelse.

Estelle åker tåg med sina klasskompisar. Foto: Leif Näslund

Omskriven skola

Skolan har fått kritik efter att Dagens Nyheter avslöjat att skolan använt en särskild kvot avsedd för att nyanlända ska kunna komma in på friskolor, till att ta in barn från välbeställda familjer istället. Den har två klasser per årskurs och omfattar totalt 500 elever.

För exakt 34 år sedan, 21 augusti 1984, började kronprinsessan Victoria i första klass på Smedslättsskolan i Bromma.

Estelle på väg in i skolan. Foto: Leif Näslund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.