Prins Carl Philip och prinsessan Sofia lämnar förlossningen vid Danderyds sjukhus efter att Sofia fött en son. Foto: Pontus Lundahl/TT

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barn

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barn, det meddelar hovet i ett pressmeddelande. Redan på fredagskvällen lämnade de BB med sonen.

– Vi är så glada och tacksamma för att få välkomna vår tredje son till familjen, säger prins Carl Philip.

Prinsessan Sofia födde i dag, fredagen den 26 mars, prinsparets tredje barn på Danderyds sjukhus i Stockholm, klockan 11.19. Prins Carl Philip var med under förlossningen och beskriver familjens stora glädje.

– Vi är så glada och tacksamma för att få välkomna vår tredje son till familjen. Den här dagen har både vi och hans två storebröder längtat efter. Nu ser vi fram emot att få lära känna vår nya familjemedlem, säger han i ett uttalande.

Pojken väger 3220 gram och är 49 cm lång.

Namnet meddelas på söndag

Under söndagen den 28 mars hålls en konselj, där kungen ska meddela vilket namn och vilken titel den nyfödde pojken kommer att få.

Statsminister Stefan Löfven skickar i ett pressmeddelande sina varmaste gratulationer till prinsessan Sofia, prins Carl Philip och storebröderna prins Alexander och prins Gabriel ”som i dag har fått en ny familjemedlem. Jag gläds åt att allt har gått bra och önskar dem all lycka”, skriver statsministern.

Sjunde i tronföljden

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia gifte sig 13 juni 2015 och har sedan tidigare sönerna prins Alexander, född 2016, och prins Gabriel, född 2017. De är i enlighet med 1979 års successionsordning, som trädde i kraft den 1 januari 1980, den femte respektive sjätte i tronföljden efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Oscar och prins Carl Philip. Den nyfödde sonen hamnar på plats nummer sju i tronföljden.

Under 2019 fattade Kung Carl XVI Gustaf beslut om att krympa kungahuset, vilket innebar att prinsparets och prinsessan Madeleines och Chris O'Neills barn fråntogs sina ställningar som kungliga högheter. I praktiken innebär det färre uppdrag för barnen i framtiden och att de inte kan förvänta sig något apanage, men samtliga räknas fortfarande som medlemmar i den kungliga familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.