Prinsessfest när Victoriadagen jubilerar

Uppdaterad
Publicerad

I dag den 14 juli fyller kronprinsessan Victoria 41 år. Uppvaktningen och grattandet hålls traditionsenligt vid Sollidens slott på Öland. Festen förflyttar sig sedan till Borgholms IP med hyllningskonsert och utdelningen av det 40:e Victoriastipendiet som sänds i SVT1.

Runt 14-tiden välkomnade pappa kung Carl XVI Gustaf allmänheten som tagit sig till Sollidens slottspark i Borgholm för att utbringa ett fyrfaldigt leve för Victoria på hennes födelsedag.

– Kära vänner och Sollidenbesökare, tack för att ni alla är här i dag. Det betyder jättemycket och varje år blir jag lika förvånad att så många väljer att faktiskt komma hit på min födelsedag. Det gör mig väldigt varm i hjärtat, säger kronprinsessan Victoria, som tillsammans med hela familjen och kungaparet mötte folket vid slottet.

Kung Carl XVI Gustaf påminde också besökarna om att dricka vatten i hettan framför Solliden. Vattendunken som ställts fram i trädgården innehöll vatten från slottets egna brunn – som än så länge har vatten kvar trots torkan.

– Det har varit och är en fantastisk sommar, en ovanligt fin och vacker sommar – men varm. Jag hoppas att ni passar på att fylla på med vätska här, för det behövs. Och samtidigt ägna en tanke åt alla de som inte har det så lätt just på grund av att det är så varmt, för så är det faktiskt, säger kronprinsessan Victoria.

Senare i kväll firas kronprinsessan, som även tilldelats den eminenta utmärkelsen Årets Ölänning, på Borgholms IP med uppträden av bland annat artister som Alexander Rybak, Jessica Andersson, John Lundvik och Peter Jöback.

Prisutdelning

Till Victorias ära sedan hon var två år gammal kommer det 40:e Victoriastipendiet delas ut till en framstående idrottare. Priset går i år till längdskidåkaren och Stina Nilsson som vann OS-guld i Pyeongchang.

Arrangemanget kring Victoriadagen ”Grattis Kronprinsessan” från Borgholms IP tv-sänds i SVT1 med start klockan 21.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.