Foto: Scanpix

Priset för att fly Syrien: 72.000 kr

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att flyktingar får permanenta uppehållstillstånd i Sverige väntas öka antalet som flyr hit.

– Vi har hört talas om det. Alla flyktingar i Syrien pratar just nu om att Sverige ger skydd, berättar Mohammed som precis sökt asyl på Migrationsverket i Malmö.

72.000 kronor tvingas syriska flyktingar betala för att fly till Sverige, som är det främsta mottagarlandet av syriska flyktingar i hela EU. I början av oktober ändrades vår asylpraxis. Numera får flyktingar från Syrien permanenta uppehållstillstånd, istället för bara tre år. Hittills är Sverige ensamt i hela EU om detta.

– Det är en utmaning att Sverige har en politik på det här området och övriga medlemsstater borde också anpassa sig efter detta tycker jag, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

Priset har stigit

Permanenta uppehållstillstånd gör det möjligt att få hit resten av familjen, att återförenas lagligt och säkrare. Det räcker nu med att en i familjen tar sig hit med hjälp av flyktingsmugglare. Något man märkt på Migrationsverket i Malmö. Där är det nu mest ensamma män som kommer från Syrien. Familjerna finns ofta kvar i Syrien.

– Jag känner mig inte glad men jag vet att jag har hopp om att hämta hit dem. Om de inte kommer hit så återvänder jag, säger Yousef Tarrab från Aleppo i Syrien.

Priset för att fly till Sverige har stigit kraftigt senaste tiden, berättar flera flyktingar SVT träffar i Malmö. Från att tidigare ha kostat mellan 4.000 och 5.000 euro, så har nu flyktingsmugglarnas pris stigit till 8.000 euro, 72.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flykten från Syrien

Mer i ämnet