Prisras på solceller

Publicerad

Priset på solceller har halverats på tre år. Allt fler privatpersoner gör nu egen grön el på taket. SVT:s meteorolog är en av pionjärerna.

Vi ska följa SVT:s meteorolog Helen Tronstad på hennes väg att ta bort koldioxidutläppen från torpet. Fönstren är bytta, solfångare för varmvatten på plats och nu ska solcellerna som ska ge el sättas upp. På det sluttande ladutaket som är vänt år öster monteras tre paneler.

– Det känns underbart, det är faktiskt kul att se hur de kommer upp, säger Helen medan hon lyfter upp en av panerna på stegen.

Leva klimatsmart

För 17000 kronor får Helen nu en liten anläggning som bara producerar ca 600 kWh, eller en åttondel av vad hon gör av med här på torpet, men den kan byggas ut efterhand. Helen är inte ensam, allt fler får nu upp ögonen för solel.

– Ja, det är många som har vaknat det sista året och ser fördelarna. Det är mycket folk som kommer och frågar, säger Andreas Olsson, produktchef och installatör på Egenel som är en av många som nu levererar solcellsanläggningar.

– Det är rimligt pris på dom idag, säger Helen. Men det andra är att jag har förstått att det går att göra, det är inget konstigt. Vanligt folk kan göra det här.

Enkel installation men krångliga regler

Trots att tekniken är gammal har höga priser och krångel satt stopp för solel. Intresset växer alltså men ännu finns bara cirka 500 privata solkraftverk i landet. Nu har reglerna blivit enklare, men Helen har precis som många andra husägare en massa frågor om hur det funkar, för det är fortfarande inte helt solklart. Hur säljer man el som blir över och till vem, och vad får man betalt, och vilka bidrag kan man få? Det finns regler för hur mycket el man får mata ut på elnätet. Olika elbolag har också olika villkor. Dessutom finns regler för elcertifikat om man vill lite extra betalt för att det är grön el man gör.

Själva installationen däremot är enkel, och cellerna fungerar i minst 25 år. Ett tak eller en vägg vänd mot solen utan skugga är vad som behövs. Sverige har faktiskt nästan lika stor solinstrålning som Tyskland tack vara det ljusa sommarhalvåret, ca 900 w/m2.

Inkopplingen till elnätet måste göras av elektriker, men montaget på taket kan man göra själv.

– Absolut, säger installatören Andreas Olsson. Det är nästan svårt att göra fel.

Lönsamt på sikt

Priset på en färdig solcellsanläggning har halverats på dom senaste tre åren. Att täcka hushållselen, ca 5000 kWh, i ett normalhushåll kan kosta ungefär 150 000. Med bidrag som täcker nästan hälften kan det bli lönsamt på 10-15 års sikt.

– Ja nu börjar det bli intressant, säger Linus Pamblad på Energimyndigheten. Om man ser till hela systemets livslängd, 25 års garanti brukar man få, så betalar det tillbaka sig.

Men bidragen är slut för i år och om stödet förlängs nästa år kommer regeringen först att avgöra i höstbudgeten. Om bidragen inte förlängs blir solelsinstallationer utan någon form av morot nästa år eftersom regeringen dröjer med att införa nettodebitering. Det systemet skulle tillåta privatpersoner att enkelt sälja all överskottsel soliga sommardagar genom att man då kan kvitta producerad mot köpt el över året. Elmätaren kan då gå ”baklänges”. Men för Helen är inte pengarna avgörande.

Hur kommer det kännas att tända lampan och veta att det är solcellerna som givit elen?

– Det kommer att kännas otroligt tillfredsställande! Jätteskönt kommer det att bli.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leva klimatsmart

Mer i ämnet