Privata vaccinationsmottagningar redo att vaccinera mot covid

Uppdaterad
Publicerad

Två av Sveriges största privata vaccinmottagningar förbereder sig på att bistå regionerna med att vaccinera befolkningen mot covid-19 – flera regioner har redan börjat föra en dialog med privata vaccinatörer. 

– Det är en stor utmaning att vaccinera så många på så kort tid, säger Ridha Hadfi , verksamhetschef på Svea vaccin.

I januari ska vaccinationen mot covid-19 dra igång i landets regioner. Nu står de privata vaccinationsklinikkedjorna redo att bistå regionerna. Svea vaccin och Vaccindirekt har sammanlagt omkring 60 mottagningar runt om i Sverige. 

 – Vi har stor kunskap inom vaccinationer , det är det vi jobbar med. Vi har kapacitet och kan avlasta sjukvården, säger Toni Haapanen, vd på Vaccindirekt. 

Vaccinationsklinikerna brukar så här års vaccinera många mot tropiska sjukdomar, men så har det inte blivit i år i och med att många färre reser på grund av pandemin. 

– Vi ger årligen omkring en halv miljon vaccindoser men volymerna kan ökas och användas för vaccinering mot covid-19. Vår personal består av cirka 200 personer, de har kunskap i vaccinationsfrågor och vi har kapacitet nu när resesäsongen med resevacciner uteblev, säger Toni Haapanen.

“Regioner har inte råd att tacka nej”

På Svea vaccin har de märkt av ett ökat intresse för vaccinationer mot säsongsinfluensan och lunginflammation under året. De förbereder sig på att vaccinera mot covid-19 längre fram nästa år. 

– Vi hoppas att vi kan vara till stor hjälp under vaccineringen. Det är en stor utmaning att vaccinera så många på så kort tid, säger Ridha Hadfi , verksamhetschef på Svea vaccin.

Han menar att de har smittsäkra lokaler, över 80 anställda sjuksköterskor som är specialiserade på vaccinationer och att de även kan ta in extrapersonal vid behov.

”Regionerna har inget val”

Han tror att flera regioner kommer att ta hjälp av de privata vaccinatörerna under nästa år. 

– Jag tror i princip inte att de har något val. Jag tror inte att de har råd att tacka nej till en organisation som redan finns på plats, säger Ridha Hadfi. 

Region Stockholm är en av regionerna som planerar att låta privata vaccinatörer hjälpa till. 

– Vi ser ju inte att vårdformen kommer att vara utslagsgivande. Vi har ju avtal med många, både privata och offentligt ägda. Vi tror att alla kommer att vara engagerade i den här vaccinationen, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.