Foto: Scanpix

”Privatiseringen av apoteken är misslyckad”

Uppdaterad
Publicerad

Apoteksreformen är misslyckad, och nu behövs snabba åtgärder anser Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

De senaste dagarna har SVT Nyheter granskat hur apoteken fungerar efter den drygt två år gamla apoteksreformen. Undersökningen visar bland annat att det kan vara svårt att hitta rätt medicin.

Reformen får också kritik från Reumatikerförbundet, Pensionärernas Riksorganisation och Astma- och allergiförbundet. Enligt förbunden har tillgängligheten på rätt medicin blivit sämre, trots en regel som säger att apoteken måste tillhandahålla receptbelagd medicin inom 24 timmar.

Oppositionen i riksdagen vill se snabba förändringar.

–Det är en väldigt misslyckad privatisering. Kunderna är mindre nöjda, många människor som verkligen behöver sina mediciner får inte tag på dem lika enkelt och det har blivit mer svåröverskådligt för konsumenterna, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

–Det finns ju ett antal olika saker man kan göra. En av de viktigaste är att se till att 24-timmarsregeln fungerar bättre, och då handlar det om bättre tillsyn och kanske ekonomiska sanktioner, säger Jennie Nilsson (S) i riksdagens näringsutskott.

Det är Läkemedelsverket som granskar att de nya apoteken fungerar som de ska. Men de brister som hittas i inspektionerna är hemligstämplade. Också det vill oppositionen ändra på. Miljöpartiet kan tänka sig att ändra på Läkemedelsverkets föreskrifter.

–Jag tycker det är rimligt att man går ut med den informationen. Man måste kunna göra öppna jämförelser av hur de olika apoteken fungerar, säger Gunvor G Ericson (MP) i riksdagens socialförsäkringsutskott.

–Jag tycker att Läkemedelsverket måste vara mycket skarpare i sina inspektioner. Om man inte sköter sig så ska vite utdömas, och vid allvarliga brister kan man bli av med tillståndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet