Passböcker är nu en bristvara, efter att efterfrågan ökat i hela Europa. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisens nya passproblem – ligger efter med tillverkningen

Uppdaterad
Publicerad

Inte nog med att det är svårt att få passtider – nu väntas dessutom väntetiden på det färdigtryckta passet bli längre. Bakom de nya problemen ligger materialbrist hos tillverkaren.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat om har det multinationella säkerhetsföretaget Thales problem med passtillverkningen i Europa. Bland annat har det rått brist på papper och lim till passböckerna, vilket lett till långa väntetider i Norge.

Thales tillverkar, genom företaget AB Svenska Pass, även de svenska passen. När polisen fick frågor om problemen i början av april hade man ännu inte märkt av dem.

– Än så länge har vi inte sett att vi har problem med leveranserna från dem, men vi bevakar frågan, har Stefan Marcopoulos, presstalesperson vid polisen, tidigare sagt till SVT.

Längre väntetider

Nu har tillverkarens problem även börjat påverka den svenska tillverkningen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

”Vi ser redan nu att leverantören har svårt att producera passböcker i den omfattning Polismyndigheten önskar och därför kommer leveranstiden av pass till våra medborgare bli längre än tidigare”, skriver Per Engström, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen ”Pass”, i ett uttalande.

Det framgår dock inte hur långa väntetiderna väntas bli eller hur omfattande bristen är.

Tillverkaren uppger att man håller på att ta fram en plan för att begränsa problemen, i samarbete med polisen.

”Thales beklagar de tillfälliga besvär som drabbar svenska medborgare”, skriver Thales nordiska talesperson Lynne Scott Walters i ett mejl till SVT.

Uppmanas skaffa id-kort

Polisen uppmanar nu den som ska resa inom Europa att istället ansöka om nationellt id-kort. De fungerar som resehandling inom Schengen och, enligt polisen, får man garanterat hem en sådan handling inom fem cirka arbetsdagar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brist på pass i Norge: ”Jobbar så hårt vi kan” Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, NRK
  • Ett vanligt pass kan användas som resehandling i hela världen.
  • Nationellt id-kort kan bara utfärdas av polisen och ser ut ungefär som den laminerade sidan i passet. Det kan användas som resedokument inom EU.
  • Ett provisoriskt pass är en tillfällig resehandling som inte godtas av alla länder.
  • Sis-märkta id-kort kan i regel inte användas för resor utanför Sverige.
  • Körkort är inte heller en giltig resehandling.
  • Detsamma gäller för Skatteverkets id-kort.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.