”Rösta med fötterna” och byt tv-leverantör om du inte nöjd, är tipset från Konsumentverket. Foto: SVT

Problem med tv-abonnemang vanligt bekymmer för konsumenter

Uppdaterad
Publicerad

Tv-abonnemang är en av de tjänster som konsumenter upplever som svårast att förstå. Enligt Konsumentverket fastnar många i oönskade avtal och har svårt att reklamera tjänsterna.

Konsumentverket undersöker sedan 2013 vilka problem människor upplever inom olika marknader och i rapporten för 2018 pekas tjänstemarknader och däribland telekom ut som allra svårast för konsumenterna.

– Tv-abonnemang och fast telefoni är de två typer av tjänster som uppfattas som sämst eller svårast av konsumenter, säger Peter Vikström, chef för analysenheten på Konsumentverket till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Svårt både innan och efter köp

Bland annat är det är svårare för konsumenten att bedöma och utvärdera kvaliteten både inför och efter köp. Det framgår också tydligt av Konsumentverkets rapport att konsumenter har sämre förutsättningar att lyckas vid reklamation av en tjänst än av en vara.

Enligt Peter Vikström har delar av telekombranschen lyckats förbättra sig sedan undersökningarna började för fem år sedan. Mobiltelefoni och internet beskrivs som områden där kunderna idag är mer nöjda, men för fast telefoni och tv-abonnemang har Konsumentverket inte sett samma utveckling.

”Rösta med fötterna” 

Peter Vikströms råd till missnöjda konsumenter är att först ta kontakt med företaget som man inte är nöjd med, i andra hand ta hjälp av din lokala konsumentvägledare och som sista utväg anmäla till ARN om man anser att företaget inte levererar tjänsten man betalar för.

– I förlängningen ska kan man ju rösta med fötterna och byta leverantör, säger Peter Vikström.

Men Konsumentverket konstaterar samtidigt i sin rapport att två hinder mot rörligheten är bindningstid och uppsägningstid.

Se mer om konsumenternas problem med tv-abonnemang i Plus i SVT Play.

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.