Att så många med högt blodtryck avlidit i covid-19 beror på att de varit äldre, enligt Johan Sundström, hjärtläkare och epidemiolog vid Uppsala Universitet. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Hjärt-Lungfonden/Sven Magnusson

Professor: Blodtrycket behöver inte vara orsak till coronadödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsens statistik visar att 80 procent av de som dött av covid-19 hade högt blodtryck. Enligt Johan Sundström, hjärtläkare och professor i klinisk epidemiologi, beror det med största sannolikhet på att de också var äldre – inte på blodtrycket.
– Det finns inget som talar för det, säger Johan Sundström.

I dag offentliggjorde Socialstyrelsen statistik om de hittills nästan 1 700 fall där läkare slagit fast att en person dött av covid-19 – en siffra som kan bli högre i takt med att fler dödsintyg kommer till myndigheten. Socialstyrelsen konstaterar att man hittat personer som inte inkluderats i Folkhälsomyndighetens tidigare rapportering, och att skillnaden kan vara så stor som tio procent.

Bland statistiken finns också information om ålder, kön och underliggande sjukdomar på de som avlidit. 90 procent av de avlidna är över 70 år, och hälften var 85 år gamla eller äldre. Nästan hälften av dem hade hjärt- och kärlsjukdomar. Över 80 procent av de avlidna hade högt blodtryck.

Professor: Åldern är riskfaktorn – inte blodtrycket

SVT har talat med Johan Sundström, hjärtläkare och professor i epidemiologi vid Uppsala Universitet. Han menar att det inte är något att förvånas över att så många haft högtblodtryck. Hans förklaring är att det beror på att de i så hög utsträckning varit äldre.

– Studier visar att vid 85 års ålder har 95 procent fått högt blodtryck. Alla får det förr eller senare om vi bara blir tillräckligt gamla, hälften har det redan vid pensionsdagen. Skulle vi jämföra med folk som inte dött i covid-19 i samma ålder skulle det förmodligen se identiskt ut, säger Johan Sundström.

Så högt blodtryck i sig behöver inte vara en riskfaktor?

– Nej, verkligen inte. Det finns inget som talar för det.

Vill forska på om blodtryckssänkande medicin kan verka skyddande

Det har tidigare diskuterats vilken, om någon, inverkan blodtryckssänkande mediciner kan ha på risken att bli allvarligt sjuk i covid-19. Anledningen är, i korthet, att en del mediciner påverkar samma receptorer i kroppen som viruset fäster sig på vid en infektion.

Johan Sundström har sökt tillstånd för att studera sambandet genom att jämföra databaser för svårt coronasjuka med databaser för utskriven blodtryckssänkande medicin, och hoppas få klartecken från Socialstyrelsen inom kort.

– Det jag tror är att de här läkemedlen om något kommer skydda patienten. Kunskapsläget uppdateras varje dag, så det vi sagt är “fortsätt med den medicin du har”. Det finns inget som talar för att något skulle kunna vara farligt, men det vi vill forska på nu är om något av dem kan vara skyddande, säger Johan Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet