Professor: ”Omöjligt att se skillnad på förkylningssymptom och omikron”

Uppdaterad
Publicerad

Vintern innebär en högsäsong för sjukdom. Så inte minst i år när såväl influensa och förkylningar som den nya omikron-varianten av coronaviruset finns i omlopp. Men att själv försöka avgöra vilken av åkommorna man drabbats av är för fullvaccinerade och friska personer hopplöst, menar infektionsprofessorn Anders Sönnerborg.

– Det är väldigt svårt, om inte omöjligt, att särskilja en kraftigare förkylning och en coronavirusinfektion i dagsläget, säger han.

Sedan coronapandemins start tycks de symptom som var påtagliga i början, som lukt- och smakbortfall, ha blivit allt ovanligare. Detta samtidigt som symptombilden tycks ha blivit mildare även överlag. Det säger Anders Sönnerborg, som är överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Orsaken är enligt Sönnerborg först och främst att vaccineringen visat sig effektiv för att motverka svår sjukdom. Därtill finns tecken på att omikron medför lindrigare sjukdom än tidigare varianter, även om det ännu inte kunnat bevisas.

– I Storbritannien har man sett tendenser på att symptomen var mildare även med delta under hösten, så det är svårt att säga om det är distinkta skillnader mellan varianter eller om det huvudsakligen är ett resultat av vaccinationen, säger Sönnerborg.

Provtagning enda säkra metoden

De mildare symptomen innebär enligt Sönnerborg att en coronavirusinfektion lätt kan förväxlas med en vanlig förkylning hos friska coronavaccinerade personer. Influensa är dock lättare att känna igen, då symptomen oftast är kraftigare, menar han.

– Man får högre feber, mer halsont kombinerat med rejäl hosta och inte minst muskelvärk. Det skiljer sig ofta från de övriga, även om symptomen naturligtvis överlappar.

Enligt Sönnerborg är provtagning den enda säkra metoden för att avgöra vilken infektion den som insjuknar drabbats av. Samtidigt gäller det att se till de riskfaktorer som finns, enligt överläkaren.

– Om någon närstående har haft covid-19 ökar så klart risken att det är det man har åkt på. Särskilt om man inte varit vaccinerad fullt ut. Men till slut kommer man till det att det kan vara väldigt svårt, om inte omöjligt, att särskilja en kraftigare vanlig förkylning och en coronvirusinfektion.

”Får inte undervärdera riskerna”

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska alla med symptom på luftvägsinfektion stanna hemma och testa sig för covid-19 för att undvika smittspridning. Att hålla smittan nere är enligt Anders Sönnerborg fortfarande viktigt, även om de som insjuknar överlag tycks drabbas av mildare symptom än tidigare.

– Man ska vara medveten om att om många får en infektion av omikron så kommer en del patienter ändå att hamna på sjukhus med allvarlig sjukdom. Framför allt de som är sköra. Man får inte glömma bort det så att man undervärderar riskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.